Ο μεγάλος φόβος για τους αγνοούμενους της φωτιάς: Είναι τεράστιος ο πόνος και η αγωνία…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι αγνοούμενοι από τον πύρινο εφιάλτη θα αποτελέσουν μια τραγική πτυχή της ανείπωτης τραγωδίας, που κτύπησε την Αττική, την Ελλάδα, τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα εάν οι ώρες και οι ημέρες περνάνε και νέα δεν υπάρχουν.

Στην Κύπρο το βιώσαμε και το βιώνουμε μέχρι σήμερα, όσο κι αν είναι διαφορετικές οι συνθήκες και τα αίτια. Οι αγνοούμενοι είναι ο μεγάλος πόνος που κουβαλούν οι συγγενείς. Δεν γνωρίζεις εάν πέθανε, εάν ζει, εάν βρίσκεται ο άνθρωπος μας κάπου αβοήθητος και πονεμένος. Και οι πληροφορίες πάνε και έρχονται.

Κάποιος νομίζει ότι τον είδε, ίσως και να του μίλησε. Μετά οι πληροφορίες χάνονται μέσα στα αποκαΐδια, της πύρινης λαίλαπας ή του πολέμου. Χάνονται, στην περίπτωση της Κύπρου, οι πληροφορίες, τα νέα, στο χρόνο με το μαντάτο που δεν έρχεται, να φωλιάζει στην ελπίδα που περνά από γενιά σε γενιά και αναμένει. Η αναμονή και η προσμονή, η προσδοκία, η ελπίδα είναι το μοναδικό αντίδοτο στον πόνο και την αγωνία.

Αναφερόμαστε σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις.

• Από την μια η πύρινη λαίλαπα και από την άλλη η βάρβαρη πολεμική μηχανή της Τουρκίας που προέλαυνε σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.
• Αναφερόμαστε σε δυο διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες χάθηκαν οι άνθρωποι. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, αγνοούνται άνθρωποι και αναζητούνται τα ίχνη τους.

Στην Αττική, η ελπίδα μπορεί να φωλιάσει και αναπτερωθεί όταν υποχωρήσει ο πανικός των ανθρώπων, οι φωτιές σβήσουν και οι μηχανισμοί του κράτους μπορέσουν να προχωρήσουν σε διερεύνηση της τύχης όσων αγνοούνται. Η σκέψη όλων είναι στους ανθρώπους που αγνοούνται. Η σκέψη είναι στους συγγενείς τους.

Δύναμη χρειάζεται και υπομονή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη. Ιδιαίτερα σε περιόδους εθνικών τραγωδιών και κρίσης, η στήριξη είναι δεδομένη, είναι αυθόρμητη και προπαντός εκφράζεται με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Ο ελληνισμός στην Κύπρο από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την στήριξη του με κάθε τρόπο προς τον δοκιμαζόμενο ελλαδικό ελληνισμό. Το ίδιο και η απανταχού ομογένεια. Αυτή είναι η δύναμη μας και κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, να την εξουδετερώσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πόλεμος Ερντογάν-Νετανιάχου: Είσαι ναζί λέει ο ένας, σκοτώνεις Κούρδους απαντά ο άλλος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: