Πόλεμος Ερντογάν-Νετανιάχου: Είσαι ναζί λέει ο ένας, σκοτώνεις Κούρδους απαντά ο άλλος…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Νέο ξέσπασμα στην ανοιχτή κρίση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απομακρύνει κάθε δυνατότητα επαναπροσέγγισης των δυο χωρών.

Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που κορυφώνεται η αγωνια για το μέλλον της Συριακής κρίσης, όπου πλέον το Ισραήλ δειχνει να συνομιλεί με τους Ρώσους ακομη και τον Ασαντ προκειμένου να περιορισθεί η ιρανική διεισδυση στην περιοχή.

Η νεα κρίση στις διμερείς σχεσεις ξεκίνησε απο τον Ταγιπ Ερντογαν, που σε δηλώσεις του έκανε λόγο για το «πνεύμα του Χίτλερ που επανεμφανίζεται σε ορισμένους από την ισραηλινή ηγεσία» κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εξελίσσεται στο πιο «φασιστικό  και ρατσιστικό κράτος στον κόσμο» προσθέτοντας ότι δεν βλεπει καμιά διαφορά «μεταξυ των πολιτικών που ασκεί το Ισραήλ με τους ρατσιστικούς νόμους της ναζιστικής Γερμανίας».

Η επίθεση του Ερντογαν εγινε με αφορμή έναν απαράδεκτο φυσικά νόμο, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ισραήλ κράτος ενός έθνους  αποκλείοντας ετσι το σημαντικό τμήμα του αραβόφωνου και μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας, το οποίο υποβαθμίζεται σε μειονοτητα…

Βεβαιως το να σηκώνει την «σημαία» της Δημοκρατίας ο Ταγιπ Ερντογάν ειναι μάλλον παράδοξο, αλλα εντάσσεται και αυτό στη προσπαθεια του να αναδειχθεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού  κόσμου.

Η απαντηση ηρθε από τον ίδιο τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που δήλωσε ότι η Τουρκία «μετατρέπεται σε μια μαύρη δικτατορία που σφαγιάζει Σύριους και Κούρδους και κρατά φυλακισμένους χιλιάδες πολίτες», ενώ σε σχεση με τον αμφιλεγόμενο ισραηλινό νομό, υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα εξασφαλισει «ίσα δικαιώματα για ολους τους πολίτες του».

Η ένταση της αντιπαράθεσης των δυο ηγετών που αποτυπώνει και τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό για ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου των δυο χωρών στην περιοχή και παντως περιορίζει στο ελάχιστο τουλάχιστον στο ορατό μέλλον κάθε είδους  συνεργασία μεταξυ του Ισραηλ και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής συνεργασίας.

Οι Αμερικανοι προτιμούσαν στο παρελθόν το φυσικο αεριο του Ισραήλ και της Κυπρου να εξαχθεί μεσω αγωγού προς την Τουρκία και όχι μέσω της Ελλάδας δια του αγωγού East Med. Όμως, τελευταία φαίνεται να έχουν αλλάξει και αυτοί γνώμη…

Ο Ερντογάν φοβήθηκε τον Τραμπ και άλλαξε την απόφαση για τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: