Καλώς ήλθατε στην εποχή των αντισυστημικών εθνολαϊκιστών: Ίσως έρθει και η σειρά μας…




Του Γιώργου Σκαφιδά

Οι συμφωνίες υπάρχουν για να ανατρέπονται, και οι συμμαχίες για να αλλάζουν. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι σημαντικότερα από τα μακροπρόθεσμα, και τα σύνορα πολυτιμότερα από τις γέφυρες.

Όλοι οι ξένοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά ξένοι δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αλλά τα αποτελέσματα είναι συχνά μόνο επικοινωνιακά. Όλοι εναντίον όλων, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος, τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού… κι ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα… Εμείς να είμαστε καλά.

  • Καλώς ήλθατε στην εποχή των αντισυστημικών εθνολαϊκιστών.

Από την Ουάσιγκτον έως το Λονδίνο, και από τη Βιέννη έως τη Ρώμη, έχουν έρθει πια για να μετατοπίσουν προς τα δεξιά την πλάστιγγα του πολιτικού mainstream. Όπως και κάνουν, προκαλώντας όμως μόνο κραυγές, επευφημίας ή απόγνωσης.

Κάποιοι στην Αθήνα έχουν αρχίσει εσχάτως να πλέκουν το εγκώμιο των Σαλβίνι, Κουρτς και Τραμπ, βλέποντας στις όψεις τους νέα πρότυπα, ικανά να ταράξουν παλαιά κατεστημένα και γραφειοκρατίες. Ας δώσει ο Σαλβίνι τη μάχη ενάντια στον κανονισμό του Δουβλίνου και μακάρι να την κερδίσει, λένε.

  • Η δράση των Σαλβίνι, Κουρτς και Τραμπ δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνο εκεί όπου μας συμφέρει. Αντιθέτως, οι εθνολαϊκιστές είναι εκείνοι που έχουν εγγενώς την προδιάθεση να μας αδειάζουν εάν και όποτε έρθει η ώρα.

Ο Τραμπ το έχει ήδη αποδείξει, όχι απέναντι στην Ελλάδα αλλά απέναντι σε πολλούς άλλους, και εάν τα ξαναβρεί με την Τουρκία (πράγμα δύσκολο μεν, όχι όμως λόγω Τραμπ αλλά λόγω Ερντογάν), ίσως έρθει και η δική μας σειρά.

Ο νυν καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να θυμίσω απλά ότι είχε πρωτοστατήσει το 2016, σε συνεργασία τότε με τον Γκρούεφσκι στα Σκόπια, στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, αποκόπτοντας την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο για τον Σαλβίνι, εκείνος δεν συγκρούεται για το προσφυγικό μόνο με το Βερολίνο αλλά με όλους, από τη Μάλτα έως την Ισπανία και… την Αυστρία.

  • Οι εθνολαϊκιστές είναι για την πάρτη τους και οταν η πάρτη σου γίνεται υπέρτατη αξία, τότε οι σχέσεις με τους έξω σχετικοποιούνται. Πολιτικοί που έχουν αλλεργία στην αλληλεγγύη είναι, άλλωστε, πολύ πιο πιθανό κάποια στιγμή να συγκρουστούν… μεταξύ τους.

Οι κοινές προκλήσεις χρήζουν, ωστόσο, κοινής αντιμετώπισης. Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα… και ο γείτονας να είμαστε εμείς.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ο “Τζέιμς Μποντ” …έσωσε τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία από μια μεγάλη τραγωδία!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: