Η συγκλονιστική ιστορία του Τούρκου λοχία που το καθεστώς Ερντογάν χαρακτήρισε προδότη




Ο Λοχίας Φερχάτ Ντας ήταν επικεφαλής ενός τανκ και τη νύχτα του πραξικοπήματος του δόθηκε εντολή να αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης. Οι εντολές που είχε πάρει ήταν να αναχαιτίσει μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο χώρο του αεροδρομίου, σε μια προσπάθεια να τον κρατήσουν στο σκοτάδι για το πραξικόπημα.

Το τανκ του όμως αναγκάστηκε να σταματήσει όταν πολίτες που είχαν βγει στο δρόμο ανέκοψαν την προέλαση του, πριν φθάσει στο αεροδρόμιο. Οι πολίτες προσπάθησαν να ενημερώσουν τους στρατιώτες στο εσωτερικό του τανκ για το πραξικόπημα σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Ο Ντας ως επικεφαλής κατέβηκε από το τανκ και συνομίλησε με τους ανθρώπους που είχαν κόψει το δρόμο.  Όπως  αναφέρει το  Stocholm Center of Freedom, αποφάσισε να μην προχωρήσει άλλο όσο μπροστά στις ερπύστριες παρέμεινε συγκεντρωμένο πλήθος και ενημέρωσε τον διοικητή του.

File Photo: O λοχίας Φερχατ Ντας Φωτογραφία Stocholm center of Freedom

Τότε έλαβε εντολή να πυροβολήσει εναντίον του πλήθους και να το διαλύσει για να συνεχίσει την πορεία του. Πάρα τις φωνές και τις απειλές του διοικητή του, ο Ντας δεν υποχώρησε. Όταν κατάλαβε ότι την απόφαση του αυτή θα την πλήρωνε ακριβά, έβγαλε το πιστόλι του και αφού φώναξε “δεν είμαι προδότης” έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το καθεστώς Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος χαρακτήρισε τον Φερχάτ Ντας προδότη. Του αρνήθηκαν μάλιστα και μια στρατιωτική κηδεία. Η ίδια ρετσινιά βάραινε και την οικογένειά του η οποία ξεκίνησε έναν αγώνα για να “καθαρίσει” το όνομα του γιου της και το δικό της. Πριν από λίγες ημέρες το οι δικαστικές αρχές της Κωνσταντινούπολης αφού εξέτασαν όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες απέδωσαν δικαιοσύνη και μετά θάνατον απέσυραν τον χαρακτηρισμό του προδότη από τον Ντας.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο DHA, η μητέρα του είπε ότι πίστευε πάντα ότι ο γιος της ήταν αθώος και ότι δεν ήταν προδότης.

“Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος. Έχασα το γιο μου, η καρδιά μου εξακολουθεί να πονάει όπως έκανε πριν από δύο χρόνια. Ως μητέρα, θέλω να αναγνωριστεί ο γιος μου ως ήρωας, ώστε να μπορεί να αναπαυθεί ειρηνικά “.

Πηγή: SCF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: