Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αναταραχές στον χώρο της παιδείας, το Κυπριακό και η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ, η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο, το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, η πώληση του Συνεργατισμού προβάλλονται από τον σημερινό Τύπο.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την κάλυψη των αναγκών στις Πρώτες Βοήθειες και την ανεργία των νέων.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του πρωτοσέλιδου της «Πολλά προνόμια, ψηλοί μισθοί, λίγες ώρες εργασίας» και αναφέρεται σε εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας ενώ γράφει ότι ο Πρόεδρος παρεμβαίνοντας χτες μίλησε έξω από τα δόντια για τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί σε σύγκριση με άλλες χώρες χωρίς όμως τα ανάλογα αποτελέσματα στην εκπαίδευση. Επίσης προβάλλει τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν και την αναφορά Τσίπρα ότι έχει σημασία η συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος επικρίνει το «γλωσσάριο» και ΟΑΣΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Θέλει Κραν Μοντανά Β’» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και αυτή θα είναι η θέση την οποία θα θέσει ενώπιον της Τζειν Χολ Λουτ στις 23 Ιουλίου όταν θα συναντηθούν. Αλλού γράφει ότι Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν το πλαίσιο μιας νέας διάσκεψης για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς θα επιχειρήσει να καλύψει τις καλοκαιρινές ανάγκες στις Πρώτες Βοήθειες το Υπουργείο Υγείας.

Με τίτλο «Χαμηλά στην ατζέντα και πάσα στους ΥΠΕΞ» ο «Πολίτης» αναφέρεται στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στην οποία, όπως γράφει, κυριάρχησε το θέμα των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνάντηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προαναγγέλλει επαφές των ΥΠΕΞ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και πως σήμερα πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Σε άλλο θέμα γράφει για ρωσική διείσδυση παντού με δημοσιεύματα να μπλέκουν και την Κύπρο.

Υπό τον τίτλο «Αναμέτρηση για το δημόσιο σχολείο» η «Χαραυγή» γράφει ότι στο δρόμο θα βρεθούν σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί απορρίπτοντας τον αυταρχισμό των κυβερνώντων και ζητώντας διάλογο σε «καθαρό τραπέζι». Αλλού γράφει ότι πέραν από την έγνοια τους για το ποιος θα πληρώσει την επιθετικότητά τους, οι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες συνέχισαν τις συζητήσεις για την εξάπλωση του αιμοσταγούς οργανισμού τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας στους τέσσερις νέους στην Κύπρο είναι άνεργος, ενώ 15.000 βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο Τραμπ χαιρετίστηκε με περιφρόνηση» και γράφει ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλωσόρισε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο με ένα γεύμα πολυτελείας επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της για μια φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ μετά το Brexit, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω. Αλλού προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για το «γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ ότι η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Το νέο ξεσπίτωμα από τον οικονομικό Αττίλα» και γράφει σε σχέση με την πώληση του Συνεργατισμού ότι εκτοξεύουν στα ύψη το δημόσιο χρέος της χώρας και πως η Κομισιόν προειδοποιεί για την αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κυπριακό είναι εκτός των σχεδίων Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και πως η κάθοδος Λουτ χαλά τα σχέδια του Προεδρικού. Σε άλλο θέμα γράφει για την εκπαίδευση και αναφέρεται σε παραδοχή Αβέρωφ Νεοφύτου για τις πολιτικές της κυβέρνησης και πως στόχος τους είναι η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Το γλωσσάρι της ‘Επανένωσης» και γράφει ότι παρουσιάστηκε το γλωσσάρι της ντροπής από τον υπεύθυνο του τομέα της ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πως το γλωσσάρι αποτελεί μεγάλη ήττα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού γράφει για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λουτ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη στις 23 Ιουλίου.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/07/2018 07:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: