Η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στις αγορές τον Αύγουστο και με καλές συνθήκες, λέει ο Μοσκοβισί




«Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές σε καλές συνθήκες» δήλωσε πεπεισμένος ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στείλουν σε αρραγές μέτωπο αυτό το μήνυμα παντού, «όχι η κυβέρνηση, ή ένα κόμμα, αλλά ως χώρα, ως Ευρώπη».

Κατά την τελική του παρέμβαση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο Πιερ Μοσχοβισί, τόνισε προς τις πολιτικές δυνάμεις: «Όποια κι αν είναι η πολιτική σας πεποίθηση, σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος και να είστε, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Έχει επιτευχθεί μια καλή Συμφωνία. … Γυρνάει μια καινούργια σελίδα. Επιστρέφετε στην ανάπτυξη και είναι δική σας η ευθύνη και η χαρά γι΄ αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικά τα μέτρα για το χρέος. Έχετε μια διακοπή 15 ετών από πολύ επαχθείς υποχρεώσεις, και μπορεί να αφιερώσετε όλο αυτό τον χρόνο για να ξανακατακτήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Είστε όλοι πατριώτες, Έλληνες, με τις πολιτικές σας διαφωνίες, αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα σας και να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτή τη Συμφωνία, η οποία είναι αξιόπιστη για τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πιερ Μοσχοβισί, απευθύνθηκε επίσης στην ΝΔ -επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση- για να πει πως το σημερινό επίτευγμα της χώρας είναι αποτέλεσμα και της στήριξης που παρείχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2015, όταν ψηφίστηκε το τρίτο πρόγραμμα και στη διαχρονική συνεργασία εντός της ΕΕ.

«Είναι συμπαραγωγή αυτό που έχει επιτευχθεί. Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, είναι ένα συλλογικό προϊόν εργασίας. Και στο παρελθόν είχαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -είναι ο κ. Μεϊμαράκης παρών- κι αν και το δικό σας κόμμα δεν ήταν εκεί το καλοκαίρι του 2015 για να ψηφίσει για να στηρίξει δεν θα ήμασταν σήμερα σε ένα καλό σημείο», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, απευθύνθηκε και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εισηγήθηκε στις Επιτροπές τη θέση της παράταξής του, λέγοντας: «Επομένως να νιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία και του δικού σας κόμματος, όχι μόνον του κυβερνώντος, δεν είναι μόνον ενός κόμματος επιτυχία η σημερινή. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, ανήκει σε όλους σας και όλοι αξίζει να είστε περήφανοι γι αυτό. Είναι επιτυχία που πρέπει όλοι να αναδείξουμε».

«Συνεργάστηκα πολύ καλά με όλους τους πρωθυπουργούς, και με τον κ. Σαμαρά και με τους υπουργούς Οικονομικών, όπως τον κ. Χαρδούβελη, και τώρα συνεργάζομαι πολύ καλά με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για έναν υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, αν ήταν εκείνος δεν θα μπορούσα να πω ότι θα είχαμε την ίδια καλή συνεργασία, ίσως θα ήταν πιο περίπλοκα τα πράγματα», είπε επίσης.

Ο κ. Μοσχοβισί, τόνισε και πάλι ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επιμένει να το λέει αυτό: «Γιατί δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε την εποπτεία “τύπου τρόικας”.

Η Ελλάδα θα μπει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπως κάθε χώρα, θα συζητά τον προϋπολογισμό της, γιατί και οι άλλες χώρες θα συζητούν τον προϋπολογισμό τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορεί να είναι ενισχυμένη εποπτεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ερχόμαστε εδώ με το ίδιο πνεύμα και την ίδια νοοτροπία. Επιμένω γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορείτε να πείτε ότι θα ισχύει λιτότητα στο διηνεκές, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καμία ελληνική κυβέρνηση, και καμίας άλλης χώρας, δεν μπορεί να προβαίνει σε υπερβολές στο μέλλον σε θέματα προϋπολογισμού. Σήμερα, υπάρχει κυβερνητικός συνασπισμός, αύριο μπορεί να υπάρχει ένα κόμμα ή περισσότερα στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όποιο κόμμα σχηματίσει κυβέρνηση, πρέπει να έχει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτό είναι σαφές, και αυτό το οποίο θα συμβεί αύριο δεν είναι το ίδιο με αυτό που συνέβαινε χθες. Η Ελλάδα θα είναι μια νορμάλ χώρα. Δεν είναι προπαγάνδα αυτό, είναι αλήθεια. Ότι ισχύει για τις άλλες χώρες, θα ισχύει και για την Ελλάδα και γι αυτό δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Βεβαίως η ΕΕ υποβάλλει προτάσεις και χρησιμοποίησε τη λατινική έκφραση οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι πολυσχιδής έννοια. Η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στη ζώνη του ευρώ. Θα εξετάζουμε τον προϋπολογισμό της, όπως κάθε χώρας και μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα βλέπουμε πώς το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, τηρεί τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού» εξήγησε ο επίτροπος.

Ο κ. Μοσχοβισί, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα: «Να ξέρετε πολύ καλά ότι έχετε ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει ανάγκη εσάς. Η Ελλάδα είναι μια τύχη, μία ευκαιρία που δόθηκε στην ήπειρό μας».

Δεν παρέλειψε τέλος να απευθυνθεί και προς τους επενδυτές επισημαίνοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Ελλάδα «υψώνει το ανάστημά της». «Νέοι επενδυτές πρέπει και μπορούν να έρθουν εδώ, γιατί η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της, αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση» κατέληξε ο Επίτροπος.

03/07/2018 14:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η νίκη της Ελλάδας είναι και νίκη της ευρωζώνης, είπε μιλώντας στη Βουλή ο Πιέρ Μοσκοβισί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: