Έφυγε ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελεύθερίου: Χάθηκαν τα “Παραπονεμένα Λόγια”




Σε ηλικία 80 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό

Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και στα 14 χρόνια του ήρθε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Από το 1960 και μετά από θεατρικές σπουδές αρχίζει να γράφει τα πρώτα θεατρικά του έργα και ποιήματα. Στα 24 χρόνια του χρηματοδοτεί τη δημοσίευση της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Συνοικισμός» αλλά δεν καταφέρνει να έχει την επιτυχία που θα ήθελε.

Ωστόσο δεν το βάζει κάτω και την ίδια περίπου εποχή γράφει το τραγούδι «Το τραίνο φεύγει στις 8:00», το οποίο αργότερα θα μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Λίγο αργότερα κυκλοφορεί τα δύο πρώτα του βιβλία «Το διευθυντήριο» (1964) και η «Η σφαγή» (1965), τα οποία γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από κριτικούς και κοινό.

Το 1964 μπαίνει δυναμικά στη στιχουργική, συνεργάζεται με τον Χρήστο Λεοντή και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1967, όταν και λόγω του πραξικοπήματος η συνεργασία διακόπτεται αλλά τα τραγούδια ηχογραφούνται το 1970 στο Παρίσι.
Ανεξίτηλες παραμένουν οι συνεργασίες του με τον Δήμο Μούτση «Άγιος Φεβρουάριος» (1971) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο «Η Θητεία». Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Χατζηνάσιο αλλά και από τους Λουκιανό Κηλαηδόνη, Αντώνη Βαρδή και Σταμάτη Κραουνάκη.

Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο καιρός των Χρυσανθέμων» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005, ενώ το 2013 τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά από την Ακαδημία Αθηνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: