Απογοητευτική η ενημέρωση των αρχηγών από τον Αναστασιάδη, ισχυρίζεται ο Περδίκης




Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συνάντηση του με την κ. Λουτ “μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει σε οποιοδήποτε ελπίζει ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

«Δεν μου έχει μεταφέρει οποιοδήποτε αισιόδοξο μήνυμα η κ. Λουτ. Ήταν άλλωστε διερευνητικές οι επαφές της και τα ερωτήματα της. Αλλά έχει θέσει ερωτήματα κατευθυντήρια, δηλαδή ερωτήματα που δείχνουν ως προς το ποια κατεύθυνση κινείται ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Περδίκης, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης «να θυμηθούμε ότι στον Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος είχε αποδεχτεί υπό όρους το πλαίσιο Γκουτέρες, με την προϋπόθεση ότι θα δεχόταν και η Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Όταν έρχεται ο ΓΓ», ανέφερε, «και ζητά κατά την εκτίμηση τη δική μου την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρο Αναστσιάδη, ούτως ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις καρποφόρες στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου επόμενη κίνηση δεν υπάρχει από την αποδοχή των όρων της Τουρκίας σε ότι αφορά τις εγγυήσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η κ. Λουτ διερεύνησε τις προθέσεις των πλευρών και είπε χαρακτηριστικά ότι η ίδια έχει πεισθεί ότι θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει ωστόσο πως η κ. Λουτ είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο κ. Περίκης σημείωσε ότι «πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι καρποφόρες και συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει το βήμα της υποχώρησης.

Είπε πως το Κίνημά του θεωρεί έχουν γίνει όλες οι υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε τί είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου στην κ. Λουτ.

«Είναι έτοιμη η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση της, τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατευμάτων; Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι δεν είναι έτοιμη. Συνεπώς είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτού του αδιεξόδου θα πρέπει να το συζητήσουμε ψύχραιμα και χωρίς πανικό και χωρίς να βάζει η ε/κ ηγεσία τον κυπριακό λαό μέσα στη μέγγενη. Να μην εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα ασφυκτικά και σε καταστροφικές, αυτοκτονικές επιλογές. Ψυχραιμία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ελληνική τραγωδία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ακραία σενάρια. Περισσότερη ψυχραιμία στη διαχείριση της κατάστασης συστήνουμε εμείς και στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε.

Για το δεύτερο μέρος της σημερινής συνεδρία και τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Καλυψώ, όπως και η εμπλοκή και άλλων εταιρειών ισχυρών στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την εξασφαλίζουν δυναμικά και της δίνουν περισσότερα όπλα στην διαπραγμάτευση απέναντι στην Τουρκία.

«Και τονίζω απέναντι στην Τουρκία, όχι απέναντί στους Τ/Κ, τους οποίους θέλουμε συμμέτοχους και συνεργάτες μέσα από τη λύση του κυπριακού και μετά τη λύση του κυπριακού και στη διαχείριση του φυσικού πλούτου», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: