Από την κυρά Ρήνη στην Κίναρο και στο Γιοχάνες Χαν: Η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ 

Είναι γνωστό το έγκλημα του επίσημου Ελληνικού κράτους όταν τον Απρίλη του 2004 με την ανάλγητη συμπεριφορά του, ανάγκασε τον ο Αντώνη Βεζυρόπουλο να εγκαταλείψει τα Ίμια, αφού επί ενάμιση χρόνο δεν του κάλυπτε τα έξοδα για να κρατά τα ζωντανά του σ’ αυτά τα Ελληνικά νησαία εδάφη.

Εγκληματική ενέργεια δύο κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή, αφού για 6.000€ το χρόνο σκόπιμα δεν του κάλυπταν τα έξοδα με αποτέλεσμα να φύγει προκειμένου να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι από την παρουσία του βοσκού Αντώνη Βεζυρόπουλου στα νησιά.

Δεν κατάφεραν δήθεν να «συνεννοηθούν» μεταξύ τους και να βρουν ποιος ήταν ο υπεύθυνος για να καλύπτει τα έξοδα στο βοσκό. Το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο Αιγαίου;

Αποτέλεσμα το Πάσχα του 2004 να πάρει ο βοσκός τα κατσίκια του και από τα δύο νησιά και να μην ξαναπάει.

Φωτογραφικό Αρχείο Αντώνη Βεζυρόπουλου

Χαράς Ευαγγέλια για την Τουρκία γιατί αυτό που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να καταφέρουν από το 1996 μέχρι τον Απρίλη του 2004, το κατάφεραν οι Έλληνες.

Μόνο ντροπή αξίζει στους υπεύθυνους αυτού του σύγχρονου Εθνικού εγκλήματος, γιατί η παρουσία του βοσκού στα Ίμια ήταν η απάντηση στις Τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, αφού τον βοσκό δεν μπορούσε η Τουρκία να τον διώξει, παρά μόνο με βίαιο τρόπο.

Η Τουρκία δεν τόλμησε να ασκήσει βία για εννέα ολόκληρα χρόνια αλλά επειδή  στον τόπο μας πάντα υπάρχουν οι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, ο βοσκός έφυγε από τα Ίμια αφού έμεινε αβοήθητος αφήνοντας όμως πίσω του και τη ντε φάκτο κυριαρχία της Ελλάδας πάνω στα νησιά.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη μια άλλη παρόμοια περίπτωση, αυτή της κυρά Ρήνης στην Κίναρο.

Μια και μοναδική κάτοικος στο νησί με τον γιο της τον Γιώργο.

Παρέα της κυρά Ρήνης η μοναξιά της, οι κότες της και τα 250 αρνιά και κατσίκια της.

Η κυρά Ρήνη βρίσκεται στην Κίναρο γιατί ο αείμνηστος πατέρας της είχε στο νησί ιδιόκτητα κτήματα πολλών δεκάδων στρεμμάτων, με επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας και εκεί έβοσκε τα πρόβατα του. Ο πατέρας της κυρά Ρήνης ονομαζόταν Γεώργιος Θηραίος του Νικολάου και της Ευαγγελίας κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, ο οποίος με το υπ’ αριθμ 3074/31-10-1952 συμβόλαιο αγοράς που συντάχθηκε από τον ασκούντα χρέη Συμβολαιογράφου, Ειρηνοδίκη Δημήτριο Τζανίδη στη Αμοργό, αγόρασε δεκάδες στρέμματα στην Κίναρο από τη Σοφία σύζυγο Αντωνίου Βλαβιανού.

Φωτογραφία από το βιβλίο του Φιλανδού συγγραφέα περιηγητή GORAN SCHILDT όταν απαθανάτισε τον Γιώργο Θηραίο πατέρα της κυρά Ρήνης με μερικά από τα παιδιά του στην Κίναρο. GORAN SCHILDT: Mine rejser med Daphne

Όταν πέθανε ο πατέρας της η κυρά Ρήνη, μία από τους νόμιμους κληρονόμους του, όταν γύρισε από την Αυστραλία με τον άντρα της, Μικέ Κατσοτούρχη το έτος 1985 δεν προτίμησαν να μείνουν στη Κάλυμνο με όλες τους τις ανέσεις, αλλά στην Κίναρο, μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα της που ήταν κτηνοτρόφος.

Και όταν έχασε τον άντρα της το έτος 2013, η κυρά Ρήνη προτίμησε να παραμείνει στο νησί μαζί με τον Γιώργο τον γιο της, δίνοντας τον αγώνα της επιβίωσης, αλλά ταυτόχρονα για να διαλαλούν σ’ όλη την Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη ότι στην Κίναρο θα κυματίζει η γαλανόλευκη αγέρωχα, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι εδώ είναι Αιγαίο, εδώ είναι Ελλάδα «μιας και οι Τούρκοι όψιμα ανακάλυψαν ότι τους ανήκει και η Κίναρος η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 18 νησιών που έχουν στοχοποιηθεί και αμφισβητηθεί από την Ισλαμοφασιστικοκεμαλική  Τουρκία.»

Φωτογραφικό Αρχείο της κυρά Ρήνης

Το νησί κατά τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία ανήκε στο Μιχαήλ Δαβή από την Αμοργό, ο οποίος από τους δύο γάμους του απέκτησε δέκα παιδιά μεταξύ των οποίων ο γνωστός ζωγράφος και γελοιογράφος Δημήτρης Δαβής (1905-1973) και η Γεωλόγος, καθηγήτρια στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Ελευθερία Δαβή.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες οι ελάχιστοι κάτοικοι του, το καλλιεργούσαν και παρήγε δημητριακά, κηπευτικά και κρασί σε μικρές βέβαια ποσότητες.

Από τα ελάχιστα σπίτια που υπήρχαν στο νησί ένα μόνο κατοικείται σήμερα. Επίσης διατηρείται η παλαιά εκκλησία (1878) του Αγίου Γεωργίου στο εσωτερικό του νησιού.

Το Κίνναρος είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που η κυρά Ειρήνη με το γιο της το Γιώργο κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία. Φωτογραφικό Αρχείο Ειρήνης Κατσοτούρχη 

Η Κίναρος ήταν κατάφυτη από αγριομαστιχές, οι περισσότερες όμως λόγω της ανομβρίας έχουν ξεραθεί. Η ύδρευση παρέχεται από στέρνα και πηγάδια. Κοντά στο κτήμα του Αντωνίου Βλαβιανού, στο εσωτερικό του νησιού βρέθηκαν ψηφιδωτά ίσως της Βυζαντινής περιόδου τα οποία είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. (Βλ. Γεώργιο Κ. Γιαγκάκη : “Η ΚΙΝΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΒΙΘΑ” σελίδα 18, Αθήνα 1987).

Όμως είναι τραγικό και κατάντια αυτού του κράτους να μην μπορεί η κυρά Ρήνη να μεταβιβάσει στο γιο της το Γιώργο την περιουσία του πατέρα της, ώστε να μπορεί να παίρνει την επιδότηση που δικαιούται από τα κατσίκια και τα πρόβατα που έχει στο νησί.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το Ελληνικό κράτος αμφισβητεί τους τίτλους ιδιοκτησίας του πατέρα της κυρά Ρήνης γιατί οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι εγγεγραμμένοι στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Τι ντροπή! Τι αίσχος!

Και αν ακόμα είναι έτσι, που δεν είναι, το κράτος δεν πρέπει με τα αρμόδια όργανα του, να παραχωρήσει δωρεάν κατά χρήση ή κατά κυριότητα όση έκταση έχει ανάγκη η μοναδική κάτοικος του νησιού και ο γιος της, προκειμένου να αναπτύξουν την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα παίρνοντας και όλες τις προβλεπόμενες Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις;

Εκτός και αν υπάρχει σχέδιο να αναγκασθεί η κυρά Ρήνη και ο γιος της ο Γιώργος να εγκαταλείψουν την Κίναρο λόγω της τακτικής του Ελληνικού κράτους, όπως έγινε με τον βοσκό στα Ίμια, για να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι.

Όμως κύριοι της κυβέρνησης δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το ίδιο Εθνικό έγκλημα που έγινε στα Ίμια και στην Κίναρο.

Γνωρίζετε ότι η παρουσία της κυρά Ρήνης και του Γιώργου του γιου της, στο νησί των 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις κατσίκες τους διασφαλίζουν στο νησί την ύπαρξη Α.Ο.Ζ καταμεσής του Αιγαίου.

Φωτογραφικό Αρχείο της κυράς Ρήνης

Η κυρά Ρήνη και ο γιος της πάντως, δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση στο πρόσωπο των οποίων το Ελληνικό κράτος πρέπει να δείξει όλη του την σκληρότητα, την αναλγησία και την ηλιθιότητα του.

Ποιος εγκέφαλος αλήθεια προέτρεψε την κυρά Ρήνη να επικοινωνήσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας κύριο Τσιρώνη, ο οποίος είναι απασχολημένος και δεν απαντά στη γυναίκα για 4 ολόκληρους μήνες που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του, όπως η ίδια δήλωσε τηλεοπτικά, για να λύσει το πρόβλημα της;

Δεν θα έπρεπε η κυρά Ρήνη να ψάχνει να μιλήσει με κάποιον αρμόδιο, θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός να επικοινωνήσουν μαζί της, γιατί αυτή η γυναίκα είναι η έκφραση της Ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου, είναι η ίδια η Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας επικοινωνήστε εσείς με την κυρά Ρήνη την μοναδική κάτοικο του νησιού και πάρτε πάνω σας το δίκαιο πρόβλημα της που είναι Εθνικό πρόβλημα και δώστε λύση.

Φωτογραφικό Αρχείο της κυράς Ρήνης

Η χώρα μας και το Αιγαίο με όλους αυτούς τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την Τουρκία, όπως κατά το παρελθόν είχε την κυρά της Ρω, τώρα έχει την κυρά Ρήνη στην Κίναρο και κάθε βράχος του Αιγαίου από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο φροντίστε να έχει και μια κυρά Ρήνη.

Αυτό απαιτεί το Εθνικό συμφέρον, αυτή είναι η καλύτερη Ελληνική απάντηση στις επιβουλές που αντιμετωπίζουμε από Ανατολάς. Σκεφθείτε κύριε Πρόεδρε την αξία της παρουσίας της κυρά Ρήνης στην Κίναρο για την διασφάλιση των Εθνικών μας Συμφερόντων.

Αν η παρουσία και η παραμονή της κυρά Ρήνης στην Κίναρο αποτελεί Εθνική υπόθεση και σε αυτό είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε, οφείλετε άμεσα να αντιδράσετε και να χαρακτηρίσετε τον Γιοχάνες Χαν τον Ευρωπαίο επίτροπο για την διεύρυνση της Ε.Ε ως περσόνα non grata στη χώρα μας, μετά τις κατάπτυστες δηλώσεις του για αναδιάρθρωση των συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών όπως δήλωσε σε ομιλία του σε think-tank παρουσία του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στο Λονδίνο.

Και παρά το ότι η εκπρόσωπος του, το διέψευσε και είπε ότι σε καμιά περίπτωση ο Επίτροπος δεν αναφέρθηκε σε αλλαγές συνόρων, αλλά ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διμερείς συμφωνίες και αυτό αφορά κυρίως τις Α.Ο.Ζ των δύο χωρών, εδώ πράγματι βρίσκεται το επικίνδυνο των δηλώσεων του.

Τα Διαπόντια νησιά αποτελούν κομβικό σημείο στην χάραξη της Α.Ο.Ζ μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας και εάν για τα νησιά αυτά δεν εφαρμοσθούν οι διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, άρθρο 121 παρ. 1 που αναγνωρίζει Α.Ο.Ζ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως  και στις ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή αυτό της μέσης γραμμής, τότε θα ακολουθήσει το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αφού η Τουρκία θα μπορεί να πατήσει στη συμφωνία με την Αλβανία και τότε μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα Εθνικά μας συμφέροντα και για το ίδιο το Καστελλόριζο.

Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε τη δήλωση του Γιοχάνες Χαν, που ξέρει τι λέει, δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε και αυτή.

Κύριε Πρόεδρε μετά το φιάσκο της συμφωνίας με τα Σκόπια που έχετε και εσείς προσωπικά ευθύνες, οφείλετε να αποτρέψετε μια τέτοια συμφωνία με την Αλβανία και εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την τραγική εξέλιξη για τα εθνικά μας ζητήματα όπως τα χειρίζεται η κυβέρνηση, τότε οφείλετε να σκεφθείτε το Εθνικά ωφέλιμο και να κάνετε ότι πρέπει, ώστε η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές για να μιλήσει ο Λαός.

Αυτή θα είναι η μεγάλη υπηρεσία που θα προσφέρετε στην Ελλάδα και το Έθνος και ο Ελληνικός Λαός θα σας ανταμείψει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος 13/7/2018

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθε η ώρα της ΑΟΖ της Ελλάδας: Ακολουθείστε το παράδειγμα του Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: