Χιλιάδες στα συλλαλητήρια κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα




Νεώτερη ενημέρωση: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με τα οποία οι πολίτες που συμμετείχαν ζήτησαν  να μην υπάρξει οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στη συμφωνία με τα Σκόπια.

Στη Βόρεια Ελλάδα συλλαλητήρια πραγματοποιούντα σε: Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Πέλλα, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη. Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα. Στην υπόλοιπη χώρα σε Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και δηλώνει ότι τα συλλαλητήρια δεν καθορίζουν την εξωτερική και εθνική πολιτική. «Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθετή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε, με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά (Ραδιόφωνο 24/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατίας αν και επίσημα δεν συμμετέχει στα συλλαλητήρια εν τούτοις ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι όποιος θέλει είναι ελεύθερος να συμμετέχει. Αγωνία των διοργανωτών είναι μήπως στις συγκεντρώσεις παρειφρήσουν ακραία εθνικιστικά στοιχεία που αμαυρώσουν το μήνυμα των συγκεντρώσεων.
Το επίκεντρο των συλλαλητηρίων στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην Αρχαία Πέλλα γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου έφτασαν διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ και στη Λάρισα έχουν φτάσει από σήμερα διαδηλωτές από την Κρήτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: