Το άνευ προηγουμένου παζάρι της Τουρκίας με τους Αμερικανούς για τους ρωσικούς S-400




Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Φόρμουλα όπως εκείνη του παροπλισμού των ρωσικών S-300 που είναι εγκατεστημένοι (αποθηκευμένοι) στην Κρήτη, φέρεται να πρότεινε η Ουάσιγκτον στην Αγκυρα, προκειμένου να ξεπερασθεί το μεγαλο αγκάθι των επομένων μηνών στις σχεσεις των δυο χωρών, λόγω  της υλοποίησης  της συμφωνίας αγοράς των S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ που επικαλείται διπλωματική πηγή, η οποία θελει  να κρατήσει την ανωνυμία της, η συζητηση μεταξυ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβουσογλου, ενέταξε και το θεμα των S-400 σε ένα ευρύτερο πακετο θεμάτων όπως εκείνο του Μπαμπίτζ στην Συρία, που αποτελεί μείζον ζητημα για την  Τουρκία

Σε ότι αφορά τους S-400 η αμερικανική πλευρά μετα απο μεγάλη συζήτηση, φέρεται να πρότεινε στην Τουρκία, ακομη κι αν αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους να μην τους χρησιμοποιήσει, ζητώντας ουσιαστικά την μη ενεργοποίηση τους, όπως εγινε πρακτικά και με τους S-300 στην Ελλαδα, που είχε αγοράσει η Κύπρος.

Η τουρκική πλευρά σύμφωνα με τις  ίδιες πηγές  δήλωσε οτι αυτή δεν ειναι ρεαλιστική προοπτική ενώ φαινεται ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει μεχρι τέλους το παζάρι με την Ουάσιγκτον, καθως βλεπει ότι οι Αμερικανοί παρά τις  εντάσεις δεν ειναι αποφασισμένοι να τραβήξουν μεχρι τέλους το σκοινί και αναζητούν και οι ίδιοι συμβιβαστικές επιλογές  θεωρώντας πλεον πιθανή την αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημεριδα οι Αμερικανοί εχουν θέσει τρία σοβαρά ζητήματα σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία :

  • -Η αγορά έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για απομόνωση και αντιμετώπιση της Ρωσίας, ενώ με αποφαση του κογκρέσου του 2017 επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες και στις εταιρίες που  συνάπτουν ή υλοποιούν συμβόλαια αγοράς εξοπλισμών από την Ρωσία.
  • -Υπαρχει έντονη ανησυχία ότι η ανάπτυξη των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τις πτήσεις Νατοϊκών μαχητικών κυρίως των F35
  • -Υπάρχει  και «εμπορική πτυχή» καθως οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν  στους συμμάχους τους το αντιπυραυλικό σύστημα των Patriot και η αγορά των S400 από την δευτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα  για το ιδιο το κυρος της Αμερικανικής Πολεμικής Βιομηχανίας.

Ο τούρκος  αξιωματούχος θέλοντας να στειλει μήνυμα μέσω της εφημερίδας Χουριέτ, αποκαλύπτει τις απαντήσεις, που δόθηκαν από τουρκικής πλευράς

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας του Κογκρέσου, η τουρκική πλευρά απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ισοδύναμη απάντηση.

Υπηρξε μεγαλη επιχειρηματολογία για το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε αυτη την αγορά του εξελιγμένου ρωσικού όπλου επειδή εχει ανάγκη από ένα τέτοιο αντιπυραυλικό σύστημα μια και οι περισσότερες χώρες της περιοχής διαθέτουν πυραυλικά συστήματα.

Έγινε μάλιστα ειδική αναφορά στο Ιράν και στο ενδεχόμενο, με αφορμή την Συρία να προκληθεί κρίση στις ιρανοτουρκικές σχέσεις, οποτε η Τουρκία δεν θα εχει δυνατότητα να αμυνθεί έναντι μιας πυραυλικής απειλής από την Τεχεράνη.

Η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον αναμένεται να συνεχίσουν τι διαβουλεύσεις  για το πως οι S-400 δεν θα αποτελέσουν απειλή για τα Νατοϊκά αεροσκάφη και αυτο εχει να κανει και με τον χώρο εγκατάστασης τους, αλλά και την διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα της  Τουρκίας.

Ένα επιχείρημα που προβάλλει η τουρκική πλευρά είναι ότι δεν επέλεξε  την επιλογή της παράδοσης των πύραυλων σε διαστημα 9 μηνών, οπου ολο το λογισμικό των S-400 το χειρίζονταν Ρώσοι ειδικοί, αλλα επέλεξε την παράδοση σε 19 μηνες ώστε να εχει προηγηθεί η αναβάθμισή του τουρκικου λογισμικού και ολες οι τεχνικές εργασίες, ώστε οι S-400 να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας…

Σε ότι αφορα τους Patriot η Αγκυρα συνεχίζει το παζάρι και με την κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος ειχε δείξει διατεθειμένος να προσφέρει στην Τουρκία αμερικανικούς πυραύλους Patriot, αλλα η Τουρκία ζητησε διασφαλίσεις ότι μια τέτοια αγορά θα πρέπει να εχει εξασφαλισμένη την έγκριση του Κογκρέσου. Κατι που προφανως ο κ. Τραμπ δεν ειναι σε θεση να εγγυηθεί εκ των προτέρων.

Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, τονίζει η Μογκερίνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: