Τι θα πει ο Πρόεδρος Τραμπ στον, ενισχυμένο με τη ψήφο του τουρκικού λαού, Ερντογάν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όπως είναι γνωστό σε όσους κατοικοεδρεύουν στην Ουάσιγκτον, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμβαίνει τίποτα τυχαία. Το ίδιο και στην Άγκυρα, όπου στα 16 χρόνια της ηγεμονίας του Ταγίπ Ερντογάν, όλα έχουν αλλάξει.

Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν το επόμενο διάστημα ο επανεκλεγείς πρόεδρος ανακοινώσει ότι η χώρα θα μετονομαστεί σε «Ισλαμική Δημοκρατία της Τουρκίας», όπως είχε προβλέψει τη νύχτα του σικέ πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης, Μάικ Πομπέο. Είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος, και η νέα εκλογική νίκη σίγουρα τον έχει μεθύσει.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η σκληρή και αγέλαστη Σάρα Σάντερς, αυτεπάγγελτα και χωρίς να ερωτηθεί, ανακοίνωσε ότι χθες οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών εργάστηκαν για να διευθετήσουν την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι απαιτείται τόση διπλωματική προεργασία για να γίνει ένα τηλεφώνημα, αλλά δέχομαι πως έχουμε να κάνουμε με δύο ηγέτες, τους οποίους διακρίνει ο εγωϊσμός. Για τον κ. Ερντογάν θα προσέθετα πως τον διακρίνει και ο αυταρχισμός. Προφανώς θα απαίτησε πράγματα από τους Αμερικανούς πριν το τηλεφώνημα, που αυτοί δεν μπορούσαν να αποδεχθούν.

  • Πάντως στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Τραμπ, που δόθηκε το βράδυ στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνεται τηλεφώνημα στον κ. Ερντογάν. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, όπως και έγινε.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το τηλεφώνημα είτε σήμερα, είτε αύριο θα γίνει. Και το μήνυμα του κ. Τραμπ, θα είναι το ίδιο που εξέπεμψαν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Και το μήνυμα αφορά αυτή καθ’ αυτή τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Τουρκίας.

Και η κ. Σάντερς και ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησαν για την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Υπογράμμισαν την ανάγκη για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος έθεσε και ένα άλλο θέμα που είναι η καρδιά του προβλήματος των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον κ. Ερντογάν «να συνεχίσει την πρόοδο προς την επίλυση των θεμάτων της διμερούς σχέσης». Πρόκειται για δύσκολα θέματα, μερικά εκ των οποίων μπορεί να αποδειχθούν και άλυτα.

Και τα θέματα αυτά είναι πολλά, τα οποία αναμένεται να θέσει ξανά ο Πρόεδρος Τράμπ, όταν πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα.

Αναμένεται να του μιλήσει βεβαίως για «τους ισχυρούς δεσμούς» των δύο χωρών, μόνο που οι δεσμοί αυτοί έχουν καταρρακωθεί από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ασκεί αντιαμερικανική και αντισημιτική πολιτική, σε σημείο που έχει ξεπεράσει και τους ισλαμιστές ηγέτες του Ιράν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα θέσει ξανά το θέμα των Αμερικανών υπηκόων, που κρατεί ομήρους ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία. Ο κ. Τραμπ έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αυτό και ήταν έντονα επικριτικός. Είχε πει χαρακτηριστικά πως όσο κατάσκοπος είναι ο ίδιος, άλλο τόσο είναι και ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η ισλαμική κυβέρνηση κατηγορεί για «τρομοκρατικές» ενέργειες και για συνωμοσία εναντίον του Ερντογάν σε …συνεργασία με τον Ιμάμη Γκιουλέν και τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Όλα είναι ψέματα, λένε οι Αμερικανοί στο πιο ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Τραμπ θα ζητήσει να ακυρωθεί η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Και δεν θα δεσμευθεί για την πώληση των F-35, την οποία συνδέει απόλυτα με την ακύρωση παραλαβής των S-400. Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεχθεί να προχωρήσει η αγοραπωλησία, θα παραβιάσει τους νόμους που η ίδιος ζήτησε να ψηφιστούν.

Ο κ. Τραμπ θα ζητήσει τον σεβασμό των κανόνων του ΝΑΤΟ, τους οποίους παραβιάζει επανειλημμένα η Τουρκία, και τον τερματισμό των αντιαμερικανικών ενεργειών, των οποίων ηγείται ο κ. Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας προσωπικά ότι υποθάλπτει τον αντιαμερικανισμό και τον θεωρεί υπεύθυνο για την αλματώδη αύξησή του.

Τα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι πολλά και με τα σημερινά δεδομένα, και εφόσον δεν υποχωρήσει ο κ. Ερντογάν, θεωρούνται άλυτα.

Το τηλεφώνημα, όποτε και να γίνει, θα είναι δύσκολο. Αλλά κλείνοντας το τηλέφωνο ο κ. Τραμπ, και αποχαιρετώντας τον κ. Ερντογάν, πθανότατα θα γνωρίζει αν έχει να κάνει με ένα εχθρό της Δύσης ή ένα φίλο που αναγνωρίζει τα λάθη του και επανέρχεται στην αγκαλιά της Αμερικής. Ο Ερντογάν που όλοι παρακολουθούμε, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιστρέψει γονατιστός στο δυτικό μαντρί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ένα από τα αιτήματα του προέδρου της Τουρκίας είναι μία νέα πρόσκληση να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο. Στη διπλωματία όλα μπορούν να συμβούν. Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκτός εάν η συνομιλία τους οδηγηθεί σε αδιέξοδο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Επειδή μερικοί αρθρογράφοι των Αθηνών, γράφουν με πολύ υποτιμητικό τρόπο για τις δράσεις της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, που αφορούν την Τουρκία, τους ενημερώνουμε ότι τα πάντα γίνονται σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Όταν ο πρόεδρος Τραμπ είναι βέβαιος πως ο κ. Ερντογάν έχει αλλάξει γραμμή και έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα και το Ιράν, τότε οι αποφάσεις του Κογκρέσου σίγουρα θα αλλάξουν. Μέχρι τότε η κόντρα θα συνεχιστεί ακατάπαυστα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι Αμερικανοί ζητούν ενίσχυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας αλλά σέβονται το αποτέλεσμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: