Οι Αμερικανοί ζητούν ενίσχυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας αλλά σέβονται το αποτέλεσμα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
HELLAS JOURNAL

«Να ενισχύσουν τη Δημοκρατία στην Τουρκία», καλεί τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και τους υπολοίπους Τούρκους πολιτικούς το αμερικανικό υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε χθες το απόγευμα το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Είχε προηγηθεί η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, η οποία και αυτή ζήτησε από τον Τούρκο ηγέτη να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη Δημοκρατία στη χώρα του.

“Ενθαρρύνουμε την Τουρκία”, είπε η εκπρόσωπος του προέδρου Τράμπ, «να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη δημοκρατία της και να συνεχίσει την πρόοδο προς την επίλυση των θεμάτων της διμερούς σχέσης”.

Η κ. Σάντερς ανακοίνωσε ότι «εργαζόμαστε για να μιλήσουν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας ώστε να επιβεβαιώσουν τους ισχυρούς μας δεσμούς».

Πάντως στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Τραμπ, που δόθηκε το βράδυ στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνεται τηλεφώνημα στον κ. Ερντογάν. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας, τα εξής:

«Σεβόμαστε την απόφαση των Tούρκων ψηφοφόρων και θα επιδιώξουμε μια εποικοδομητική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν καθώς αντιμετωπίζουμε μαζί κοινές προκλήσεις. Ενθαρρύνουμε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, να αντιπροσωπεύσουν τις διαφορετικές απόψεις των Tούρκων πολιτών και να ενισχύσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι άκρως ανήσυχη από τους αντιαμερικανικούς τόνους που έχει εισαγάγει στις ομιλίες του ο κ. Ερντογάν και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται σε φυλακές στη Σμύρνη, και άλλων Αμερικανών υπηκόων, όπως και υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας της Άγκυρας και του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η συνεργασία του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς της Τεχεράνης. Για το λόγο αυτό, επικρατεί ένα συγκρουσιακό κλίμα που ξεκινά από την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, μέχρι και την πιθανή ακύρωση πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35, από το φόβο διαρροής της απόρρητης τεχνολογίας τους.

Ο Ντ. Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν: Ζητά να λάβει μέτρα ενίσχυσης της Δημοκρατίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: