Αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup. ΚΥΠΕ

Θετικό το Eurogroup προς Κύπρο, επιφυλάξεις για το θέμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων

Εχει υπάρξει εξαιρετικά καλή απόδοση της οικονομίας, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα στον τραπεζικό τομέα και το επίπεδο των μη – εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος αναφερόμενος στη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup την Πέμπτη επί της αξιολογικής έκθεσης της Τρόικας για την κυπριακή οικονομία.

“Η πλήρης εικόνα είναι η εξής: έχει υπάρξει εξαιρετικά καλή απόδοση της οικονομίας, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα στον τραπεζικό τομέα και το επίπεδο των μη – εξυπηρετούμενων δανείων”, είπε.

Σημείωσε μάλιστα ότι “παρά τις καλές επιδόσεις, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και περιγράφονται στην καταγραφή των θεσμών, η οποία και θα διαβαστεί στους υπουργούς”.

Εξάλλου, είπε ότι η συζήτηση στο eurogroup της Πέμπτης δεν θα είναι απλά “τελετουργική”, αλλά θα έχει ουσία, σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι “υπάρχουν μεν διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκλίνουν πάρα πολύ γρήγορα”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η λύση που θα δοθεί, θα είναι τέτοια που θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία “έκπληξη” από τη μη ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του ΔΝΤ, καθώς αφενός οι εξελίξεις έχουν προεξοφληθεί, αφετέρου το ΔΝΤ θα μετέχει κανονικά στη βάση του άρθρου 4 στην επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.

Ενημέρωσε μάλιστα τον Τύπο ότι η ομάδα εργασίας του eurogroup θα συνέλθει πριν τους υπουργούς για να προετοιμάσει την ανακοίνωση, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί ως τις 18:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης. Επί της ουσίας εξήγησε μάλιστα ότι το ΔΝΤ θα εκδώσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας λίγες εβδομάδες μετά.

Έκανε λόγο μάλιστα για “πολύ καλά νέα”, για “έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα” και τόνισε ότι η απόφαση είναι έτοιμη κατά 80%.

Τέλος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως θα γίνει η αποπληρωμή του ΔΝΤ: είτε με δόση προς την Ελλάδα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει η ίδια με δική της απόφαση προς αυτό το σκοπό, είτε με ξεχωριστό ποσό σε ειδική απόφαση του ΔΝΤ.

19/06/2018 16:00
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Be the first to comment on "Θετικό το Eurogroup προς Κύπρο, επιφυλάξεις για το θέμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*