Στα άκρα η σύγκρουση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ: Πιθανή η πρόταση μομφής από τη ΝΔ




Ανεβαίνει συνεχώς το πολιτικό θερμόμετρο καθώς πλησιάζουμε στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδα – ΠΓΔΜ, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει την Παρασκευή.

Σήμερα Νέα Δημοκρατία και κυβέρνηση “διασταυρώνουν τα ξίφη τους” από το πρωί με την αρχή να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έκανε λόγο για «βαθιά προβληματική συμφωνία» και επανέλαβε το βασικό επιχείρημα του κόμματός του πως «η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση» να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο απάντησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι δέσμιος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και χαρακτήρισε «ανόητο» το επιχείρημα περί μη νομιμοποίησης. Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν έχει αμφιβολίες περί της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταθέσει πρόταση μομφής.

Πιθανή η πρόταση μομφής

Πάντως η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είναι κάτι που μάλλον εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη συλλέγονται οι απαραίτητες υπογραφές ώστε να υπάρχει η σχετική ετοιμότητα να κατατεθεί εάν κριθεί σκόπιμο.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο “παγώνουν” άμεσα όλες οι διαδικασίες του κοινοβουλίου ώστε να ξεκινήσει εντός διημέρου η συζήτηση επί της πρότασης μομφής. Ανάλογα πάντως με τη χρονική περίοδο που θα επιλέξει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φανεί εάν θα υπάρξει πρόβλημα και με την ψήφιση των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κόντρα Σπυράκη – Τζανακόπουλου

Στον «χορό» των δηλώσεων μπήκε και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία επανέλαβε το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, προτού υπογραφεί, λέγοντας: «Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».

Απάντηση από την πλευρά της κυβέρνηση έδωσε και πάλι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει “απαράβατη προϋπόθεση” την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ “πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας” προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση. Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα».

Δήλωση Σαμαρά και σκληρή απάντηση Μαξίμου

«Αχρείαστο και ταπεινωτικό» χαρακτήρισε τον συμβιβασμό με τα Σκόπια, ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς.
Όπως ο ίδιος «δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια». Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση απάντησε με ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «ιταμό» τον τρόπο με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να εμπλέξει στο όλο θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Παπαχριστόπουλος διαχωρίζει τη θέση του από τους ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή προκαλεί αίσθηση η τοποθέτηση του βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία, διαφοροποιούμενος έτσι από την κομματική γραμμή.
Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως θα θέσει το θέμα στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και δεν διστάζει ακόμη και να παραιτηθεί, αφού ο Πάνος Καμμένος θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ζήτησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 να παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος εφόσον διαφωνεί με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Τα κόμματα και η στάση τους

Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, αρνητική στάση έχουν κρατήσει μέχρι στιγμής το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα της συμφωνίας. Προς θετική ψήφο προσανατολίζεται το Ποτάμι με βάση τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: