Σήμερα κληρώνει για την τελική ονομασία των Σκοπίων: Τι “ενώνει” τον Ζάεφ και τον Τσίπρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό φαίνεται ότι βρίσκονται οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σήμερα οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες τηλεφωνικά, όπου ή θα βγει «λευκός καπνός» ή θα μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σε αυτή τη φάση τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Αθήνα, όσο και από τα Σκόπια, δείχνουν ότι σήμερα δεν αποκλείεται να είναι μια ιστορική ημέρα για τις δύο χώρες. Το επικρατέστερο όνομα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι το Severna (Βόρεια) Makedonija.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η γλώσσα θα αποκαλείται «μακεδονική», με την διευκρίνιση, ωστόσο, πως η έννοια αυτή δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά με τη σλαβική. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΕΔΩ

Αν πράγματι υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις. Παράλληλα οι δύο πρωθυπουργοί εκτιμάται ότι στο τηλεφώνημά τους θα έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις Πρέσπες στο τέλος της εβδομάδας, ώστε να επικυρώσουν στο δικό τους επίπεδο τη συμφωνία.

Ο Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη το όνομα, ξεκαθάρισε ο Κοτζιάς: Θα ολοκληρωθεί αύριο η συζήτηση

Αν πράγματι ακολουθηθεί αυτή η πορεία των γεγονότων, τότε θα πρέπει να περάσει η Συμφωνία από την Βουλή της πΓΔΜ μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν θα αποδεχθεί την συμφωνία από τη Βουλή και θα την στείλει για να ψηφιστεί ξανά. Αν ψηφιστεί για δεύτερη φορά τότε δεν έχει δικαίωμα να την αποπέμψει πάλι.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί το λιγότερο δύο μήνες μετά την ημερομηνία προκήρυξής του. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Αν κερδίσει ο κ. Ζάεφ το δημοψήφισμα τότε θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ελληνική Βουλή την επικύρωσή της.

Σίγουρα αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει πολιτικές αναταραχές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σήμερα έχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνητικού κόμματος Πανος Καμμένος, ο οποίος με δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θα κάνει αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, η ΝΔ θα επιχειρήσει να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ.

Για συμφωνία μιλάει ο Ζάεφ: Kάνει έκκληση για επικύρωσή της με το δημοψήφισμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: