Ο Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη το όνομα, ξεκαθάρισε ο Κοτζιάς: Θα ολοκληρωθεί αύριο η συζήτηση




Την πεποίθησή του πως οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα ολοκληρώσουν αύριο τη μεταξύ των δύο κρατών συμφωνία εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Νομίζω ότι σήμερα έκαναν το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ξαναμιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί και θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση που άρχισε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Kontra News.

Ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική

Ο ίδιος εξήγησε πως η κυβέρνηση ήταν πάντα προσηλωμένη υπέρ της λύσης και πρόσθεσε πως «όποιες δυσκολίες και να έχει αυτή η λύση συμφέρει τη χώρα». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως με τη συμφωνία «υπερασπιζόμαστε την ιστορία» και δεν μένουμε φυλακισμένοι σε αυτήν και πρόσθεσε:

«Στη συμφωνία γίνεται φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν έχει καμία διάθεση να υπερασπιστεί τους αλυτρωτισμούς του κυρίου Γκρούεφσκι, ούτε έχει διεκδικήσεις ιστορικής καταγωγής που δεν της ανήκουν…για τη γλώσσα αυτό που θα λέει η συμφωνία δεν θα έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε έχει σχέση με την αρχαία και την ελληνική Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια».

Erga omnes και πιθανές ονομασίες

Αν και ο υπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει πλήρως εάν έχει επιτευχθεί το erga omnes δηλαδή η βασική ελληνική προϋπόθεση είπε πως «έχουμε λύσει το πρόβλημα το συνταγματικό» και ότι στο τέλος της διαδικασίας δεν θα υπάρχει διπλή ονομασία ούτε στα έγγραφα.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως στο τραπέζι είχαν μείνει τα ονόματα Severna Macedonia, Gorna Macedonia και Nova Macedonia και ότι ήδη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιλέξει το επόμενο όνομα της χώρας του.

Ως προς την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ως ορόσημο τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 25 Ιουνίου και πρόσθεσε πως εάν τότε η Ελλάδα έχει λάβει επικυρωμένη τη συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων τότε θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα αυτή στην ευρωπαϊκή της πορεία.

«Είμαστε οι φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις απέναντι τους και δεν θέλουμε να τους εκμεταλλευτούμε», είπε ο Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι δύο χώρες θα γίνουν οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την επικείμενη – όπως όλα δείχνουν – συμφωνία ο κύριος Κοτζιάς κάλεσε τους επικριτές του να αναρωτηθούν εάν θέλουμε τα Σκόπια στην Ευρώπη ή να κοιτούν προς ανατολάς, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του αλυτρωτισμού είπε πως προβλέπεται στη συμφωνία επιτροπή ελέγχου των βιβλίων ώστε να εξαλειφθούν τα κεφάλαια που μιλούν για τη Μεγάλη Μακεδονία και πως η Ελλάδα είναι εχθρική χώρα.

Η επικοινωνία Ζάεφ – Τσίπρα και το καλό κλίμα

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως η επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ έγινε στις 15:00, διήρκεσε μια ώρα και έγινε σε καλό κλίμα.

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε σε ανακοίνωσή του πως συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις

Συζητήσαμε τα εναπομείναντα ζητήματα, λέει ο Ζάεφ για την τηλεφωνική επικοινωνία με Τσίπρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: