“Μύλος” στα Σκόπια για τη συμφωνία: Δεν υπογράφει ο πρόεδρος, με παραίτηση προειδοποιεί ο Ζάεφ




Αμετακίνητος στην απόφαση του να μην υπογράψει τη “Συμφωνία των Πρεσπών” για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, επικαλούμενος το άρθρο 75 του Συντάγματος. Την ίδια ώρα ο Ζάεφ προειδοποιεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν εγκριθεί η συμφωνία από τ0 δημοψήφισμα 

Σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το πρακτορείο “meta“, παραθέτει πέντε λόγους για τους οποίους όπως λέει δεν θα υπογράψει τη συμφωνία και υποστηρίζει ότι ενεργεί πάντα υπεύθυνα και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας.

“Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιομορφία του “Μακεδονικού” έθνους και της “Μακεδονικής” γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία”. αναφέρει στη επιστολή του προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τονίζει ότι η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας.

«Η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών» αναφέρει.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σίγουρος ότι ο λαός θα εγκρίνει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα και τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθεί.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κανάλι “1tv” είπε:

“Θα παραιτηθώ αν το δημοψήφισμα αποτύχει στην πΓΔΜ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι επιτυχές. Αναμένω τεράστια υποστήριξη από τους πολίτες και σοβαρά ποσοστά υποστήριξης, από 77 έως 85 τοις εκατό, σύμφωνα με το ποσοστό των πολιτών που έχουν δηλώσει ότι η γίνεται για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ »

“Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα λάβουν μια απόφαση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον, για τον εαυτό τους και για τις άλλες γενιές. Η απόφαση είναι απλή, η πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Meta. mk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: