Πενήντα χρόνια μετά, το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραμένει ακόμα όνειρο…




Του Πανίκου Παναγιώτου

Μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, όλα άλλαξαν και όλα είναι τα ίδια. Κάπως έτσι θα συνοψίζαμε την ουσία και το νόημα του ντοκιμαντέρ -σε τέσσερα μέρη για τέσσερις εποχές- που πρόβαλε το CNN και είχε τίτλο: «1968: Η χρονιά που άλλαξε την Αμερική», με παραγωγούς τον ηθοποιό Τομ Χανκς, τον Γκάρι Γκέτζμαν και τον Μαρκ Χέρζογκ.

Κάθε επεισόδιο ανοίγει με ένα γνωστό τραγούδι του ’68, σηματοδοτώντας τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, μαζί με όλα εκείνα τα γεγονότα που ταρακούνησαν το κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν τότε που σκότωσαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Η χώρα ήταν έντονα διχασμένη μπροστά στην τραγωδία που εξελισσόταν στο Βιετνάμ και λόγω της εκλογικής αναμέτρησης για την Προεδρία.

  • Το 1968 θεωρείται η πιο ταραχώδης χρονιά στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, με πολιτικές δολοφονίες, αντιρατσιστικά και φεμινιστικά κινήματα, νέα πολιτισμικά ρεύματα και τον ψυχρό πόλεμο να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Με την αξιοποίηση σπάνιου φωτογραφικού – κινηματογραφικού υλικού και με συνεντεύξεις από δημοσιογράφους, ιστορικούς και προσωπικότητες, οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ καταγράφουν τα γεγονότα του ’68 αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση. Παράλληλα αναδεικνύουν λεπτομέρειες και εικόνες για τις ανθρώπινες πλευρές προσώπων που καθόρισαν τις εξελίξεις.

Τότε, Αμερικανοί στρατιώτες επέστρεφαν μέσα σε φέρετρα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σήμερα, επιστρέφουν μέσα σε φέρετρα από τους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν κι αλλού. Ίδιες εικόνες, ίδιος πόνος και ίδια αναπάντητα ερωτήματα.

  • Πενήντα χρόνια λοιπόν μετά και ο πόλεμος, η βία, οι φυλετικές διακρίσεις, οι ακραίες ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, τα καρτέλ των ναρκωτικών εξακολουθούν να υφίστανται και να διχάζουν.

Η Αμερική βιώνει ξανά και ξανά τις ίδιες ή πανομοιότυπες καταστάσεις και φαίνεται ότι δυσκολεύεται ή δεν προσπαθεί να μάθει από το παρελθόν.

Κι όπως πάντα, ενάντια στον σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα στέκονται οι δυνάμεις του πολιτισμού, της τέχνης, της επιστήμης και του ανθρωπισμού.

Το 1968 είχε εκτοξευτεί επιτυχώς από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Apollo 8», η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τη Σελήνη και η δεύτερη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα. Στόχος της ήταν η περιφορά γύρω από τη Σελήνη και η ασφαλής επιστροφή της στη Γη. Θεωρήθηκε ως ένα «επαναστατικό βήμα» για το Διάστημα.

Το 1968 δεν βάφτηκε με αίμα μόνο στην Αμερική. Το αντιπολεμικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άνοιξη της Πράγας και ο Γαλλικός Μάης συνοδεύτηκαν με τραγούδια και χρώματα που συνεχίζουν να κρατάνε τη μνήμη ζωντανή για αρκετές γενιές.

Πενήντα χρόνια μετά, το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μένει ακόμα όνειρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: