Πανικός στην Τουρκία μετά το νέο αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων: Με ύβρεις απαντά η Άγκυρα




Ενόχλησε την Άγκυρα η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρώπης και οι προειδοποιήσεις του προς την Τουρκία ότι με τις πράξεις της και την στάση της απομακρύνεται από την ΕΕ.

Σε μια συντονισμένη επίθεση τόσο το Υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας όσο και ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κατηγόρησαν την ΕΕ ότι δεν είναι αντικειμενική και μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου. Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί του Ευρωπαίους για διπλοπροσωπία και ασυναρτησίες.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, διαπιστώνει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ειδικότερα η ανταποκρίτρια ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου αναφέρει :

Η ΕΕ απέχει από το να είναι αντικειμενική στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ μέσω του τουίτερ λέγοντας ότι είναι προδιαθετειμένη, δεν έχει νομιμότητα και δεν είναι δυνατόν να λάβουμε σοβαρά την προσέγγισή της που βασίζεται στη αρχή της αλληλεγγύης της γειτονιάς. ,

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη είπε ότι ενώ από τη μια τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από την άλλη στέλνουν ευθεία μηνύματα προς τη δικαιοσύνη εκφράζοντας τις προσδοκίες τους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών
Διπλοπροσωπία και ασυναρτησίες χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τη θέση της ΕΕ ότι είναι η Τουρκία που απομακρύνεται από την ΕΕ και την κατηγορεί ότι είναι η ίδια που δεν συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 26 Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία “για άλλη μια φορά είναι προκατειλημμένες εναντίον της Τουρκίας και αντικατοπτρίζουν θέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την δικαιοσύνη”.

“Δεν αποδεχόμαστε επ ουδενί τόσο τις επιφυλάξεις που εκφράζονται στην απόφαση για το καθεστώς υποψηφιότητας της χώρας μας όσο και τη διασύνδεση της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της χώρας μας με νέους όρους. Από την άλλη είναι αδύνατο να αντιληφθούμε τη διασύνδεση της ενίσχυσης της Τελωνειακής Ένωσης η οποία είναι προς όφελος και της χώρας μας και της ΕΕ με νέους όρους”, αναφέρει.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “φαίνεται ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά, ότι δεν συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στην Τουρκία” και προσθέτει ότι “παρά την στάση της ΕΕ ο ισχυρισμός ότι είναι η χώρα μας που απομακρύνεται από την ΕΕ αποτελεί διπλοπροσωπία και ασυναρτησία”.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου 

ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: