Ο Ιβάνοφ καταγγέλλει τον Τσίπρα και τον Ζάεφ ότι προχωρούν σε “προσωπική συμφωνία”




Για προσωπική συμφωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ομιλεί ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόρκι Ιβάνοφ, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα στα εσωτερικά μέτωπα των δύο χωρών. 

Ο κ. Ιβάνοφ είπε οι δύο πρωθυπουργοί προχωρούν σε προσωπική συμφωνία επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων»

Εϊναι η δεύτερη φορά σε δύο μέρες που ο κ. Ιβάνοφ εκφράζει την αντίθεσή του στη χρήση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ «έναντι όλων». Ο Σκοπιανός πρέοδρος είχε συναντηθεί χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος του έκανε πλήρη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ ανήκει στο εθνικιστικό μέτωπο των Σκοπίων και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον κ. Ιβάνοφ. Προφανώς παίζεται στα Σκόπια ένα εθνικιστικό παιγνίδι για να αποτραπεί η συμφωνία και σ’ αυτό συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

Η Εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει τον όρο “Μακεδονία” και επιστρέφει στο Πατριαρχείο

«Με υπευθυνότητα και πατριωτισμό για εξεύρεση κοινά αποδέκτης ονομασίας για την ΠΓΔΜ»

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του ότι «η επιδίωξη συναινετικής λύσης με τους βόρειους γείτονες μας στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προσπαθειών μας που με υπευθυνότητα και πατριωτισμό επιχειρούμε όλο το τελευταίο διάστημα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αναβάθμιση της επιρροής της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου που σχετίζεται με τον ρόλο της χώρας πλέον στον επενδυτικό σχεδιασμό μεγάλων κρατών και επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου. Επισήμανε τη ζωτικής σημασίας παράμετρο της ασφάλειας για τον Τουρισμό, τονίζοντας ότι καθοριστικός παράγοντας στα ρεκόρ των τριών τελευταίων χρόνων ήταν ότι η χώρα παρέμεινε πυλώνας σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.

Συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της πΓΔΜ διοργανώνεται στη Λάρισα με την στήριξη της Μητρόπολης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: