Ο Ερντογάν μετρά τους αυταρχικούς ηγέτες που τον συνεχάρηκαν: Πούτιν, Όρμπαν, Ροχανί…




Το βασικό θέμα που κυριαρχεί στον γερμανόφωνο τύπο είναι η νίκη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα οι γερμανικές εφημερίδες προσπαθούν να εξηγήσουν ειδικότερα τι σημαίνει η εγκαθίδρυση του νέου προεδρικού συστήματος, τι συνέπειες θα έχει για το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε σχόλιο:

«Κάποτε ο Ερντογάν ήθελε να οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ. Σήμερα διαβάζει τη λίστα των αυταρχικών ηγετών που τον συνεχάρηκαν: ο Όρμπαν από την Ουγγαρία, ο Πούτιν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ιράν (…). Το τουρκικό πολιτικό σύστημα ήταν πάντα ένα κράμα δημοκρατικών και αυταρχικών στοιχείων. Άλλοτε έρεπε προς τη μια και άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση. Υπό την ηγεσία Ερντογάν η τάση προς τον αυταρχισμό συνεχίζεται. Ωστόσο οι εκλογές έδειξαν: Η χώρα διαθέτει εκπληκτικά ανθεκτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έδειξε ότι επιθυμεί μια άλλη Τουρκία. Ο δρόμος για τα επόμενα χρόνια φαίνεται προκαθορισμένος. Αλλά όχι και μη αναστρέψιμος».

Στη δύναμη της τουρκικής αντιπολίτευσης, που μολονότι ηττήθηκε στις εκλογές, κέρδισε προεκλογικά τις εντυπώσεις εστιάζει η TAZ του Βερολίνου:

«Ο Ερντογάν βρίσκεται στο ζενίθ της εξουσίας του. Κατάφερε να κερδίσει όλα όσα ήθελε να πετύχει στα 16 χρόνια της διακυβέρνησής του. Κι όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας. Η προεκλογική του εκστρατεία δεν ήταν εμπνευσμένη και δεν μπορούσε καν να συνεπάρει τους δικούς του ανθρώπους» σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι «ο Ερντογάν κέρδισε επειδή οι οπαδοί του φοβούνται την αλλαγή, γιατί κατάφερε να τους πείσει ότι ο όποιος νέος διάδοχος θα τους πάρει όλα όσα απέκτησαν κατά τα χρόνια της δικής του ηγεσίας. Αλλά ο φόβος δεν είναι καλή βάση για το μέλλον. Πέραν της διασφάλισης της εξουσίας του, ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πολιτικό πρόγραμμα». Τέλος η ίδια εφημερίδα σημειώνει: «Από την Κυριακή ένα είναι σαφές: ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέσω εκλογών. Το σύστημα που έχει δημιουργήσει μπλοκάρει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που φαίνεται επίσης θα χρειαστεί μεγάλη αναμονή ως την κατάρρευση της Δημοκρατίας Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνο θα πάρει η εκ των έσω κατάρρευση του συστήματος αυτού είτε η βίαιη ανατροπή του. Το μέλλον της Τουρκίας είναι πρωτίστως αβέβαιο».

Τέλος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρει σχετικά με την επόμενη μέρα στην Τουρκία:

«Τι θα συμβεί από δω και πέρα; Το ότι η εποχή Ερντογάν δεν έχει ακόμη παρέλθει είναι κάτι που οι αντίπαλοί του πρέπει να το συνηθίσουν. (…) O Eρντογάν θα κληθεί αμέσως να έρθει αντιμέτωπος με την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες και να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρέους. Οι κοινωνικές αναταραχές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Και τότε ο ίδιος θα καταλάβει ότι αυτή η απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας δεν φέρνει και την ειρήνη»

Δήμητρα Κυρανούδη, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: