Νέα κοινοβουλευτική ήττα για τη Μέι στο Brexit: Mάχη με τους «αντάρτες» Συντηρητικούς




Για δεύτερη φορά στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το Brexit η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ηττήθηκε στη Βουλή των Λόρδων σε ψηφοφορία επί τροπολογίας που δίνει στους βουλευτές με τη λεγόμενη «ουσιώδη ψήφο» σημαντικό λόγο στο τι θα πρέπει να συμβεί σε περίπτωση που απορρίψουν την τελική συμφωνία με την ΕΕ.

Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων υπερψήφισαν με 354 ψήφους υπέρ έναντι 235 κατά την τροπολογία που είχε συντάξει ο «αντάρτης» φιλοευρωπαίος βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν και 22 Συντηρητικοί λόρδοι.

Η τροπολογία επρόκειτο να υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γκριβ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Δεν υποβλήθηκε κατόπιν υπόσχεσης που ο κ. Γκριβ ισχυρίζεται ότι έλαβε από την κυβέρνηση πως οι ανησυχίες του ίδιου και άλλων Συντηρητικών βουλευτών αναφορικά με τη διαδικασία του Brexit θα εισακουστούν και θα περιληφθούν σε συμβιβαστική τροπολογία της κυβέρνησης.

Αργότερα, ωστόσο, το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε ότι είχε δοθεί τέτοια δέσμευση, με αποτέλεσμα η τροπολογία Γκριβ, ελαφρώς αλλαγμένη από το λόρδο Χέιλσαμ, να επανέλθει το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή των Λόρδων.

Η τροπολογία υποχρεώνει την κυβέρνηση να υποβάλει προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιό της για το πώς θα προχωρήσει το Brexit σε περίπτωση που δεν θα έχει επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία με τους Ευρωπαίους – συγκεκριμένα έως την 21η Ιανουαρίου 2019. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τους όρους και για την επόμενη μέρα.

Η ήττα στη Βουλή των Λόρδων σημαίνει ότι η τροπολογία θα έρθει προς ψήφιση και στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη και η κυβέρνηση έχει το δύσκολο έργο να προσπαθήσει ξανά να πείσει τους φιλοευρωπαίος Συντηρητικούς βουλευτές να συνταχθούν μαζί της καταψηφίζοντας την τροπολογία του κ. Γκριβ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί πλέον τη μοναδική εκκρεμότητα στο νομοσχέδιο του Brexit, καθώς οι υπόλοιπες προτεινόμενες τροπολογίες απορρίφθηκαν από τη Βουλή των Λόρδων.

Στον πρώτο γύρο αυτής της διαδικασίας, που είναι γνωστή ως πινγκ πονγκ μεταξύ των δυο νομοθετικών σωμάτων, οι λόρδοι είχαν εγκρίνει 15 τροπολογίες, οι οποίες όμως στη συνέχεια καταψηφίστηκαν στο σύνολό τους από τους βουλευτές.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Αγγλία/ΛΟΝΔΙΝΟ 18/06/2018 23:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: