Κίνηση-ματ από την αμερικανική Γερουσία για να σταματήσει η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία




Παρά το γεγονός ότι το πρώτο από τα περίπου 100 αεροσκάφη F-35 παραδόθηκε σήμερα, στη διάρκεια τελετής στο Fort Worth του Τέξας, από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed στην Τουρκία – αν και θα παραμείνει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ για εκπαιδευτική χρήση των Τούρκων πιλότων – οι πιέσεις του Κογκρέσου για να μην εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος συνεχίζονται.

Νωρίτερα σήμερα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μέριλαντ, Chris Van Hollen, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την υιοθέτηση τροπολογίας στο κομμάτι του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα προγράμματα που αφορούν ξένες χώρες και παρόμοια προγράμματα, με την οποία απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση κονδυλίων από το οικονομικό έτος 2019 και προηγούμενα έτη, για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία, μέχρις ότου ο υπουργός Εξωτερικών βεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει και δεν θα παραλάβει ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε με ισχυρή δικομματική υποστήριξη στην επιτροπή, υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο της υποεπιτροπής Επιχειρήσεων Εξωτερικού της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Lindsey Graham και τον γερουσιαστή James Lankford.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γερουσιαστή Βαν Χόλεν σημειώνεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως εάν η Τουρκία έχει στα χέρια της, τόσο τα αμερικανικά F-35 όσο και τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του αεροσκάφους να αποκρύπτεται από τα ραντάρ (stealth), αποτελώντας έτσι στρατηγική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων μας και θα ερχόταν σε σαφή αντίθεση με το νόμο για την αντιμετώπιση των εχθρών των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATS)», αναφέρει.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τον νόμο για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας που ψήφισε η Γερουσία αυτήν την εβδομάδα, η οποία περιορίζει τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου ο Υπουργός Άμυνας εκδώσει έκθεση για την σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ και τις ανησυχίες του Κογκρέσου σε σχέση με τη φυλάκιση του Πάστορα Μπράνσον, τους S-400 κ.α.

«Υποστηρίζω τη μεταφορά προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά όχι αν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.

«Η κίνηση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων μας. Η απόκτηση από την Τουρκία και των δύο συστημάτων θα επιτρέψει στους Ρώσους να αξιολογήσουν πιο εύκολα τις δυνατότητες του F-35 και να ανιχνεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η διάταξη αυτή καθιστά σαφές ότι εάν η Τουρκία αγνοήσει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και προχωρήσει σ’ αυτό το συνεταιρισμό με τον Πούτιν, δεν θα λάβει πλέον τα F-35», δήλωσε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Στην τελετή που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Locheed στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, εκ μέρους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο F-35 παρέλαβε ο αντιπτέραρχος Reha Ufuk Er. Το αεροσκάφος θα μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση της Αριζόνας, για την εκπαίδευση των πρώτων δύο Τούρκων πιλότων.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη τα προηγμένα συστήματα που πρόκειται να φέρει, αλλά άλλα παλαιότερης τεχνολογίας.

Για τα …μάτια των ψηφοφόρων η παράδοση των F-35 στην Τουρκία: Παραμένουν στην Αμερική

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 21/06/2018 21:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: