Η μεγάλη μέρα για το Σκοπιανό: Το δεύτερο τηλεφώνημα και το διάγγελμα του πρωθυπουργού




Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, για το ονοματολογικό αλλά και την πλήρη διαγραφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου από το Σύνταγμα της γείτονος.

Πιθανά ονόματα και erga omnes

Ήδη χθες από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 15:00 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για το όνομα που επέλεξε για τη χώρα του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μεταξύ των τριών επιλογών που είχε (Severna Makedonija, Gorna Makedonija και Nova Makedonija).

Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων ακόμα και αυτή τη στιγμή είναι το erga omnes καθώς χρειάζεται χρόνος για την εφαρμογή του εντός και εκτός Σκοπίων. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι λιγότερο από το erga omnes – δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων – και περιμένει τις τελικές αποφάσεις των Σκοπιανών.

Νέο τηλεφώνημα Ζάεφ και οι κινήσεις Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να μιλήσει σήμερα το μεσημέρι με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ώστε να τον ενημερώσει για τις τελικές του αποφάσεις και ακολούθως θα κάνει το δεύτερο και πιθανότατα τελευταίο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, πριν την οριστική συμφωνία.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να απευθυνθεί και με διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Αισιόδοξος για ολοκλήρωση της συμφωνίας σήμερα ο Κοτζιάς

Ωστόσο όπως άφησε να εννοηθεί χθες σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και χρονοδιάγραμμα με προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιούν τα Σκόπια ώστε να προχωρούν και οι αντίστοιχες διαδικασίες και να υπάρχει και η ελληνική στήριξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και προέβλεψε πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα γίνουν στο μέλλον οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως με τη συμφωνία διαγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και τα βιβλία της γείτονος.

“Οχι” Καμμένου στη συμφωνία – “Ναι” στη στήριξη της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται το κόμμα του να στηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια εάν αυτή φέρει τελικά τον όρο “Μακεδονία”, ωστόσο ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθούν ανοιχτά και ξεκάθαρα στο θέμα των Σκοπίων.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

Το πρωί της Τρίτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, προφανώς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: