Prime minister of FYROM Zoran Zaev addresses the media about the agreement with Greece on the name issue in Skopje, Former Yugoslav Republic of Macedonia, 12 June 2018. EPA, Nake Batev

Οι “εθνομηδενιστές”, οι “προδότες”, οι “πατριώτες” και το δικαίωμα του λαού να εκφράζεται

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αναγγελία της συμφωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων για την τελική ονομασία της γειτονικής χώρας, γέμισε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας με δεκάδες μηνύματα αγανακτισμένων αναγνωστών.

Η πλειοψηφία εξέφρασε την απογοήτευσή της για το «ξεπούλημα της Μακεδονίας», όπως γράφουν, από τους εθνομηδενιστές όπως χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας ομολογώ ότι ήταν πολύ λίγοι. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς για τους «προδότες του ΣΥΡΙΖΑ», όπως έγραψαν πολλοί αναγνώστες, διότι οι λέξεις «προδότες» και «προδοσία» δεν πρέπει να υπάρχουν στο λεξιλόγιο μας. Από το δικό μας είναι εξαφανισμένες.

Επίσης πιστεύουμε ότι ο διάλογος γίνεται με άλλους όρους και βασικά απαιτείται να κατατίθενται επιχειρήματα. Είναι πολύ εύκολο να εκτοξεύονται κατηγορίες και ύβρεις. Διότι είναι άλλο να διαπραγματεύεσαι και άλλο να πετάς πέτρες εκ του ασφαλούς.

 • Από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης, προειδοποιήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει καθολική ενότητα, για ένα ζήτημα που είναι εθνικό και αφορά τις ευαισθησίες της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως αποδείχθηκε. Ποιος θα περίμενε ότι θα κατέβαιναν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν συγκινούνται με τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε.

Οι αντιδράσεις για το Σκοπιανό κονιορτοποίησαν και το επιχείρημα του μακαρίτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που πρόβλεψε ότι σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το θέμα. Οι πολίτες και το θυμούνται και το κυριότερο το θυμούνται με μεγάλο θυμό.

Το «πρόβλημα της ονομασίας», όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε την κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς, συνεχίζει να είναι επίκαιρο και να ξεσηκώνει τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται.

Χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων ο Αντόνιο Γκουτέρες και εγκωμιάζει όσους συνέβαλαν…

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη από το λαό για να κυβερνήσει τη χώρα, έχει σίγουρα το δικαίωμα να διαπραγματεύεται. Όμως το Σκοπιανό είναι ένα σοβαρό θέμα, που χειρίστηκε μεν με υπευθυνότητα, αλλά φαίνεται πως δεν μέτρησε την αντίδραση του λαού. Και δεν ομιλούμε εδώ για τους ναζί της Χρυσής Αυγής, όπως νομίσαμε αρχικά. Αλλά για πολίτες απ’ όλα τα κόμματα -ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 • Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της, όπως η ίδια πιστεύει, και το αναγνωρίζω. Όμως, μήπως δεν έλαβε υπόψιν το λαϊκό αίσθημα; Μήπως πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους; Είναι ένα θέμα που ίσως τώρα πρέπει να το σκεφθεί, επειδή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δικαιολογημένους φόβους ότι θα δοκιμαστεί η ενότητα σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας, και όταν απέναντι μας έχουμε τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας, την Τουρκία. Εκεί πρέπει να εστιαστούμε όλοι. Διότι εάν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και επιτεθεί στο Αιγαίο και την Κύπρο, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι, σαν μία γροθιά.

Τα πολιτικά κόμματα, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, έβγαλαν τα πιστόλια και ήδη πυροβολούν στον αέρα. Είναι μία ανεύθυνη στάση που καθοδηγείται από το κομματικό συμφέρον. Διότι στην πραγματικότητα οι νεοφιλελεύθεροι της Ελλάδας συμφωνούν απόλυτα με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Άνθρωποι οι οποίοι καθυβρίζουν καθημερινά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, μπροστά στον καθρέφτη τους χαμογελούν από ικανοποίηση, ενώ δημόσια γίνανε «Μακεδονομάχοι». Αυτή η χώρα παράγει τους διπλοπρόσωπους. Και στα κόμματα της αντιπολίτευσης κυριαρχούν. Ξέρετε πόσοι έχουν ικανοποιηθεί με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Πάρα πολλοί.

Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με κομματικό συμφέρον. Πρόκειται για τεράστιο λάθος, που κάνουν στην πλειοψηφία τους οι πολιτικοί μας. Όταν εισέρχεται κανείς σε μία διαπραγμάτευση, γνωρίζει ότι συνομιλεί για ένα συμβιβασμό. Διαφορετικά ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης των μεσολαβητών. Τους ζήσαμε και στο Κυπριακό και φτάσαμε να συζητάμε πως θα επιτευχθεί η διχοτόμηση… Κάποιοι ονόμασαν το μοίρασμα του νησιού και «βελούδινο διαζύγιο» και μας είπαν να το δεχθούμε. Πολύ καλά έπραξαν οι Έλληνες της Κύπρου και είπαν όχι στην τουρκοποίηση της Κύπρου υπό τη μορφή του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν. Το συντριπτικό όχι του δημοψηφίσματος του 2004, προσπαθούν και σήμερα να το ανατρέψουν…

Οι ‘Ελληνες της Κύπρου είχαν το δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση της ονομασίας των Σκοπίων, οι πολίτες δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς. Πρέπει να το σκεφθεί η κυβέρνηση, ακόμα και αν ο κίνδυνος να χάσει είναι ορατός.

Μεγάλη διπλωματική νίκη η αλλαγή ονομασίας και συντάγματος στα Σκόπια, υποστηρίζει ο Τσίπρας

 • Προσωπικά, δεν θέλω να πω σε κανένα τι πρέπει να πράξει. Όπως δεν θα ήθελα να με επηρεάσει κανείς για το Κυπριακό. Το 2004, νοιώσαμε απελπιστικά μόνοι μας, όταν δεχθήκαμε αήθη επίθεση από Έλληνες πολιτικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, αναλυτές και δημοσιογράφους. Τι δεν μας είπαν και τι δεν μας καταμαρτύρησαν. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, αλλά δεν τολμούν να το πουν δημόσια. Διότι πρόκειται για τους ορκισμένους εχθρούς του. Σίγουρα σε ένα δημοψήφισμα θα ψηφίσουν ναι στη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι χιλιάδες πολίτες που δεν συμφωνούν με την απόφαση να κλείσει το Σκοπιανό, με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση.  Έχουν και αυτοί δικαίωμα να ακουστούν…

Η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να συνεννοηθούν και να μάθουν επιτέλους ότι τα εθνικά θέματα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με εθνική ευαισθησία και όχι με τον κομματικό φακό, που τυφλώνει, και σίγουρα δεν φωτίζει τα γεγονότα. Δεν λέω ότι πρέπει να δοθεί σημασία στους ξένους, που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία. Αλλά να δούμε επιτέλους το συμφέρον της χώρας και τίποτα άλλο.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, μετά τις χειμαρρώδεις αρνητικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφραστούν. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς έκαναν το καθήκον τους, όπως οι ίδιοι πιστεύουν. Έδειξαν ότι δεν φοβούνται να διαπραγματευθούν υπό πολύ αρνητικές συνθήκες. Τώρα ας κάνουν την υπέρβαση και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν ότι τους δίνουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν καταθέτοντας την άποψή τους. Έτσι κι αλλιώς, οι Σκοπιανοί που χαρακτηρίζονται από ακραίο εθνικισμό και απαίσιο αλυτρωτισμό, δεν έχουν την παραμικρή μπέσα, όπως απέδειξαν με πράξεις…

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Για ιστορική συμφωνία ομιλούν οι Αμερικανοί: Τσίπρας και Ζάεφ επέδειξαν όραμα κα θάρρος

6 Comments on "Οι “εθνομηδενιστές”, οι “προδότες”, οι “πατριώτες” και το δικαίωμα του λαού να εκφράζεται"

 1. Αλέξανδρος | June 13, 2018 at 2:15 AM | Reply

  Αγαπητέ κ. Ιγνάτιου,

  Γνωρίζω πως έχετε όλες τις καλές προθέσεις και στέκεστε, όχι πατριωτικά, αλλά ρεαλιστικά απέναντι στα εθνικά θέματα.

  Να σας ενημερώσω λοιπόν πως εθνικά θέματα δεν υφίστανται για την χώρα μας, τους θεσμούς της και κυρίως το πολιτικό προσωπικό της.

  Οι Έλληνες πολιτικοί δεν με εκπροσωπούν και δεν τους αναγνωρίζω καμμία δικαιοδοσία να «διαπραγματεύονται» στο όνομα μου. Το ίδιο πιστεύω πως ισχύει στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Ελλάδας και του κόσμου.

  Δυστυχώς όχι μόνο είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων σε κάθε πτυχή της διεθνούς πολιτικής, αλλά δεν υπάρχει καν συναίσθηση του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και τι δραματικές αλλαγές γίνονται αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τις μεγάλες συμμαχίες και τα νέα μέτωπα που δημιουργούνται. Οι Έλληνες πολιτικοί στην καλύτερη περίπτωση κοιμούνται βαθιά ή στη χειρότερη απλά δεν έχουν καμία ικανότητα να θέσουν στρατηγική.

  Η Ελλάδα από το 2004 και μετά άρχισε τον κατήφορο λ, έναν κατήφορο επιβαλλόμενο έσωθεν και έξωθεν με τελικό προορισμό την πλήρη αποδόμηση της και την μεταπώληση της.

  1. Πλήρης οικονομική καταστροφή η οποία θα ολοκληρωθεί όταν μεταβιβαστούν όλα στους νέους ιδιοκτήτες τους.
  2. Πλήρης ηθική κατάπτωση βάσει σχεδιασμού που περιλαμβάνει στερεότυπα, απώλεια ιστορικής μνήμης, ρουβικωνες κλπ
  3. Brain drain και μετανάστευση του «χρήσιμου δυναμικού» στο εξωτερικό
  4. Μαζική αντικατάσταση πληθυσμού σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος όπως τα νησιά
  5. Απώλεια κάθε κρατικής κυριαρχίας
  6. Γηράσκων πληθυσμός και μείωση γεννήσεων
  7. Ακαδημαϊκή αποδόμηση

  Το επόμενο στάδιο είναι η παραχώρηση εδαφών όπως έγινε στην τωρινή περίπτωση. Τα εδάφη είναι μεν ακόμα μέσα στα ελληνικά σύνορα όμως όπως διδάσκει η ιστορία, αν συμπεριληφθεί ο χρονικός παράγοντας, αυτά ήδη έχουν παραχωρηθεί.

  Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραμείνει σε οικονομικό κλοιό στο διηνεκες ενώ δίπλα της οι Βαλκανικές χώρες θα συνεχίσουν να διεκδικούν οτιδήποτε είναι διεκδικήσιμο. Με βάση το ιστορικό προηγούμενο της Βορειας Μακεδονίας -την οποία εγώ προσωπικά πλέον θα αποκαλώ με το όνομα που τους δώσαμε- η Αλβανία θα μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό της μύθο τον οποίο εμείς θα βαφτίσουμε αλήθεια, με αποτέλεσμα νέες απώλειες.

  Παράλληλα η Τουρκία αγγίζει τα 90 εκατομμύρια πληθυσμού ακραίων φονταμενταλιστών που ζουν στον Μεσαίωνα ενώ η Ελλάδα συρρικνώνεται δραματικά, πληθυσμιακά, ηθικά, γεωγραφικά και οικονομικά.
  Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει μια ανάπτυξη της τάξης του 7% και συμμετέχει ηγετικά στο νέο bloc των νέο εθνικιστών που κατατροπώνουν το προηγούμενο και πλέον άρρωστο σύστημα της παγκοσμιοποίησης. Αγγλία, Ρωσία, Αμερική Τουρκία και πολλές άλλες χώρες έχουν ανοιχτά πλέον καταργήσει τον ΠΟΕ, την ΕΕ κλπ.

  Παράλληλα η Ιταλία, μια χώρα των G7 «μπαίνει» και αυτή στο νέο bloc με την εθνικοποίηση των θεμάτων ενδιαφέροντος (ενεργειακό, μεταναστευτικό, οικονομία) με ταχείς ρυθμούς.

  Ο παλιός κόσμος κ. Ιγνάτιου πέθανε. Ο νέος δεν έχει γίνει αντιληπτός από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό το οποίο ρεμβάζει από τις σκουριασμένες καρέκλες του.

  Οι Έλληνες πλέον στη μεγάλη τους πλειοψηφία απονευρώθηκαν ή κουράστηκαν να μην υπάρχουν και να μην περιλαμβάνονται σε κανένα σχεδιασμό.

  Η πρόβλεψη μου είναι πως σε ελάχιστα χρόνια, όταν ο ελληνικός πληθυσμός μειωθεί στα αναμενόμενα 7 εκατομμύρια, και στον εθνικό κορμό περιλαμβάνονται αρκετά εκατομμύρια μεταναστών, δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή και η Ελλάδα θα παραδώσει το Αιγαίο σε συνδιαχείριση.

  Όσο για την Κύπρο, μια αποδυναμωμένη Ελλάδα προφανώς και δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εθνική ανάγκη σε κανένα τομέα και ιδιαίτερα όχι στα ενεργειακά. Η μεγάλη αύξηση των Ρώσων και η τεράστια πλέον επιρροή τους στο νησί σε συνδυασμό και εκεί με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή ερντογαν στα κατεχόμενα δημιουργούν τις συνθήκες τα ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα να τέμνονται. Κάτι που προφανώς δείχνει τι πρόκειται να συμβεί.

  Λυπάμαι πολύ που φτάσαμε εδώ αλλά πολύ φοβάμαι πως εκεί που θα φτάσουμε ούτε καν μπορεί να το περιγράψει η χειρότερη πρόβλεψη.

 2. Στέφανος εξ ακανθών | June 13, 2018 at 5:40 AM | Reply

  Εκατομμύρια και όχι χιλιάδες είναι οι Έλληνες που αντιδρούν στην παραποίηση της Ιστορίας,της Γεωπολιτικής και ενός καταστροφικού μέλλοντος με τις αποφάσεις που παίρνει η πιο νεογραικύλικη, εξαρτώμενη από ξένα συμφέροντα και ιδιοτελής κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Πρέπει να ζούμε έναν ΕΦΙΑΛΤΗ και να ξυπνήσουμε γρήγορα. Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια ελάχιστες μειοψηφίες που κάποτε γελάγαμε μαζί τους κατάφεραν (ας όψονται οι πρασινογαλάζιοι πολιτικάντηδες που ρήμαξαν τον τόπο)να λεηλατήσουν παραδόσεις,ιδανικά, αρχές και να μας καταντήσουν την ντροπή του ρωμέικου. Η μαγιά όμως είναι εδώ και να ξέρουν οι δήθεν και οι τίποτα ότι αυτός ο εξευτελισμός του ελληνικού λαού δε θα μείνει αναπάντητος.

 3. Σπύρος | June 13, 2018 at 6:07 AM | Reply

  K.Ιγνατίου συμφωνώ με πολλές από τις θέσεις σας (γι’ αυτό άλλωστε είμαι και καθημερινός επισκέπτης σας). Διαφωνώ με τον μη χαρακτηρισμό προδότες στους ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Αυτή η μη απόδοση των του Καίσαρι τω Καίσαρι ίσως μας οδήγησε εδώ, σε αυτό το εθνοκτόνο και μειοδοτικό συνονθύλευμα που αυτοαποκαλείται θρασύτατα Βουλή των Ελλήνων. Άλλωστε γιατί μπορούμε με ευκολία τους ναζί να τους αποκαλούμε ναζί (που δεν νομίζω να είναι το σχεδόν 10% των Ελλήνων ψηφοφόρων) και να μην μπορούμε να αποκαλούμε προδότες τους οπαδούς σχεδίων τύπου Ανάν και Νίμιτζ…
  Όσον αφορά την πολύ σωστή εκτίμησή σας ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ δημοψήφισμα για τόσο σοβαρά θέματα να μου επιτρέψετε δυο παρατηρήσεις.
  Πρώτον τα δημοψηφίσματα προϋποθέτουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ αληθινές, όχι νεοταξίτικες εθνομηδενιστικές χούντες και
  δεύτερον, αν γινόταν δημοψήφισμα το αναμφισβήτητο ΟΧΙ στο σχέδιο ξεπουλήματος της Μακεδονίας (και σε βάθος χρόνου ο κατακερματισμός του εθνικού μας χώρου) πιστεύετε πραγματικά ότι θα το σεβόταν ο πρόεδρος του 15μελούς και το …Καρανικέικο; Γιατί οι εμπειρίες μας άλλα δείχνουν.
  Πιο πιθανό θεωρώ πως θα ήταν να κλαίει πια η Περιστέρα σε δύο “επετείους” κάθε χρόνο…
  Δεν την λυπάστε; Με τι κουράγιο θα γίνει πρύτανης αύριο-μεθαύριο;

 4. Μία ερώτηση μόνο προς τον αρθρογράφο: Θα γράφατε τα ίδια εάν την συμφωνία την έφερνε ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου και η αντίστοιχη αντιπολίτευση ήταν οι Τσίπρας-Κοτζιάς;

 5. Κ. Ιγνατίου μιλήστε απερίφραστα για την ταμπακέρα η οποία είναι η παράδοση των όρων Μακεδόνας/ μακεδονικός στους Σλαβομακεδόνες. Είναι ντροπή να μην έχουμε δουλέψει για έναν ουδέτερο όρο όπως Makedonski/Makedonskan/ Slavianomakedonski ο οποίος θα απελευθέρωνε σε διεθνές επίπεδο το Macedonian για τη δική μας περιοχή και ιστορία.

  Μιλήστε επιτέλους για το ολέθριο έγκλημα Τσίπρα ο οποίος είναι ο πρώτος Έλλην αξιωματούχος ο οποίος χρησιμοποιεί τους όρους Μακεδόνας/ μακεδονικός για τους γείτονες (με τις αστείες φυσικά υποσημειώσεις του ως φύλλα συκής).

 6. Κ. Ιγνατίου κάνετε επιλογή (ακόμη και μη υβριστικών) σχολίων …
  Καλά κάνετε αλλά πρέπει κάπου να αναφέρετε οτι γίνεται επιλογή ακόμη και μη υβριστικών σχολίων, ανάλογα με την πολιτική (κυβερνητική) χροιά.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*