Η επόμενη μέρα μετά τις τουρκικές εκλογές: Το Κυπριακό και η επίθεση στην κυπριακή ΑΟΖ




Της Γεωργίας Αντωνίου

Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ξεκάθαρης νίκης Ερντογάν, θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε νέο κύκλο συνομιλιών στο Κυπριακό. Την πιθανότητα αυτή εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιλογή καινούργιου απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές, φανερώνει ξεκάθαρα την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών για νέα πρωτοβουλία στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μέσα από ένα κύκλο συνομιλιών που θα διεξάγεται όμως αυτή τη φορά με φόντο τα θέματα ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ, την πιθανότητα κάποιου θερμού επεισοδίου στα κυπριακά ύδατα, αλλά και τα πολλαπλής φύσεως ελληνοτουρκικά ζητήματα, τα οποία προφανώς δεν θα συζητηθούν στις προκείμενες συνομιλίες αλλά εμφανώς επηρεάζουν το όλο κλίμα.

Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις τουρκικές εκλογές είναι κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε, καθώς στην εν λόγω περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η περίπτωση να βρεθούν ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και η Κύπρος να μετατραπεί σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τοποθετεί την Τουρκία σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της στα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα έχει εξανεμιστεί ο στρατηγικός της στόχος να γίνει ο μοναδικός φορέας φυσικού αερίου από την Ανατολή προς την Ευρώπη. Αυτό θα έχει και την ακόλουθη επίπτωση να «παίζει» με λιγότερο κυριαρχικούς όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το λόγο, θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη δημιουργία τέτοιων δεδομένων στέλλοντας το δικό της πλοίο γεωτρήσεων με απώτερο σκοπό την δημιουργία προβλημάτων και παρεμπόδισης ερευνών. Η αμφισβήτηση και μόνο της κυπριακής ΑΟΖ δίνει στην Τουρκία το κύρος και τη θέση ισχύος που χρειάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς θα ισχυριστεί ότι κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και οπότε θα υποστηρίξει πως έχει νόμιμα δικαιώματα, τουλάχιστον στο τεμάχιο 6 του οποίου τα δικαιώματα εκμετάλλευσης έχουν δοθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε συγκεκριμένες εταιρείες κατόπιν έγκυρων συμφωνιών με όμορες χώρες.

Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει στον νέο κύκλο συνομιλιών θα είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, είτε σ’ αυτό συμφωνούμε ή διαφωνούμε δεν παύει να υφίσταται το γεγονός πως οι παραμέτροι του θα συζητηθούν, καθώς και να αποκλείσει από τις διαπραγματεύσεις τα ενεργειακά ζητήματα και τις όποιες τουρκικές απαιτήσεις σε αυτά. Η επισήμανση του γ.γ. του ΟΗΕ και η αναφορά του στην παράγραφο 25, στην οποία γίνεται λόγος για διασταυρωμένη συζήτηση των κεφαλαίων έτσι ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για σημαντικά εκκρεμούντα θέματα, τοποθετεί την Τουρκία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης το οποίο και προβλέπεται να αποφύγει, κυρίως για να μην τεθούν θέματα Ασφάλειας, εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων τα οποία και απορρίπτει κάθετα.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, οι επικείμενες συνομιλίες στο Κυπριακό θα περάσουν από δυσκολίες οι οποίες δύσκολα θα υπερβληθούν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν δυστυχώς στο ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι προηγούμενες.

*Εκπαιδευτικός, διεθνολόγος

ΠΗΓΗ: APOPSEIS.COM

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πολιτική άγνοια ή προσωπικός εγωϊσμός; Άννα Κορακάκη, δείξε τους τον εθνικό στόχο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: