Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συμφωνία για αυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η έκθεση για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η ένταση με αφορμή την απόφαση πρόσφυγα να εγκατασταθεί και πάλι στην κατεχόμενη γενέτειρά του, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, οι δαπάνες στη Νομική Υπηρεσία και η αντίδραση του Εισαγγελέα καθώς και το πρόβλημα που προέκυψε στην συμφωνία Κυβέρνησης-Γερμανικού Ογκολογικού λόγω ένστασης είναι από τα βασικότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Οι αυξήσεις έφεραν καυγά!» και γράφει ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία για σταδιακή επαναφορά των μισθών στο ημιδημόσιο με τις εργοδοτικές οργανώσεις να προειδοποιούν για νέες περιπέτειες στην οικονομία. Αλλού αναφέρει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έκθεσή της εντοπίζει πλήρη αποτυχία στο μοντέλο διακυβέρνησης του Συνεργατισμού. Η «Α» αναφέρει ακόμη ότι απομακρύνεται η συμφωνία για το Σκοπιανό λόγω εμπλοκής της τελευταίας στιγμής.

«Πρόβα για Αμμόχωστο η υπόθεση Σκουρίδη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει πως η απόφαση της επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για επιστροφή της περιουσίας του πρόσφυγα Σκουρίδη από τον Λάρνακα Λαπήθου και η ‘άδεια’ για να κτίσει στη γη του είναι ίσως ο προπομπός για το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Αλλού ο «Π» γράφει ότι ενοχλήθηκε η Νομική Υπηρεσία για τις επικρίσεις για τα ποσά που δαπανήθηκαν στις έρευνες για την οικονομία και ότι ο Ελεγκτής δεν έκανε καμία σύσταση στην έκθεσή του. Επίσης προβάλλεται η απόφαση της ΑΗΚ για υποβολή αίτησης για νέα μονάδα ισχύος 160 μεγαβάτ.

«Αποκοπές δύο ταχυτήτων» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι με την πρόσφατη απόφαση κυβέρνησης-συντεχνιών για μισθούς ως 2,000 οι μειώσεις στις περικοπές αρχίζουν αμέσως ενώ για τους υπόλοιπους μετά το 2020. Επίσης ο «Φ» γράφει στην πρώτη του σελίδα ότι εγκρίθηκε νομοσχέδιο για να αποστέλλονται αιτήματα δέσμευσης και δήμευσης περιουσιών κακοποιών σε ξένες χώρες. Αλλού προβάλλονται τα προβλήματα των Αστυνομικών της πρώτης γραμμής στην πάταξη του εγκλήματος.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η ‘απρόσεκτη’ διαχείριση κοστίζει €1,7 δις» αναφέρει ότι ευθύνες στον ΥΠΟΙΚ και τη διεύθυνση της Συνεργατικής για την κατάσταση στην Τράπεζα καταλογίζει ο Ελεγκτής. Αλλού αναφέρει ότι ο ΠτΔ καλείται να δώσει απαντήσεις για την αδιέξοδη, όπως γράφει, πολιτική του στο Κυπριακό. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι η Βουλή απέρριψε πρόταση νόμου για απαγόρευση χρήσης του νερού της υδατοπρομήθειας για τις πισίνες.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριό της θέμα «Έκπληξη για την κατάργηση των περικοπών στους μισθούς» αναφέρει ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις από την πρόσφατη απόφαση για τις μειώσεις στις περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι γίνονται προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο στην οικονομία. Αλλού αναφέρει ότι ο Ε/κ καταγωγής τραγουδιστής Πίτερ Αντρέ προβάλλει τις ομορφιές της Λάρνακας για τις ανάγκες σόου που θα μεταδοθεί στην Βρετανία. Επίσης αναφορά γίνεται στην ένσταση ιδιωτικής κλινικής για την συμφωνία κυβέρνησης-Γερμανικού Ογκολογικού για αγορά υπηρεσιών.


ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/06/2018 09:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: