Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επικύρωση της συμφωνίας για πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζας από τη γενική συνέλευση της ΣΚΤ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με ανώτερο αντιπρόεδρο της Total, η μεταφορά από την Ελλάδα ενός αεροσκάφους, τύπου Noratlas, που θα τοποθετηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, η στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες Τροόδους και οι αντιδράσεις για το «γλωσσάρι» για δημοσιογράφους.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μπήκε και η σφραγίδα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οριστικά στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας καταλήγει ο Συνεργατισμός, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ενέκρινε την πρόταση της Ελληνικής. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην επεξεργασία, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, προτάσεων για συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους θεσμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της «Αλήθειας». Ακόμη γράφει ότι στο Προεδρικό μεταβαίνει σήμερα ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Total, για επέκταση των δραστηριοτήτων στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Αλλαγή σκηνικού στην Ελληνική» και γράφει ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελληνική τράπεζα, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής του Συνεργατισμού. Ακόμη γράφει ότι ένα πανομοιότυπο Noratlas με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 μεταφέρθηκε στην Κύπρο και θα τοποθετηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Ακόμη γράφει ότι οι δικαστές θα δηλώνουν τη σχέση τους με τους διαδίκους, στη βάση συμμόρφωσης της Κύπρου με καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Τέλος ΣΚΤ και με βούλα» και γράφει ότι η τελευταία πινελιά στην πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα μπήκε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΚΤ που ενέκρινε τη συμφωνία για πώληση του «καλού» Συνεργατισμού στην Ελληνική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι μοτοσικλετιστές. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στην εθνική στρατηγική για ανάπτυξη του Τροόδους.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Εξαετία ευθυνών που οδήγησε σε διάλυση της ΣΚΤ» και γράφει ότι με μια λιτή ανακοίνωση 71 λέξεων, ανακοινώθηκε χθες το τέλος εποχής για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητά κριτήρια για την προστασία των συνεπών δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Ακόμη γράφει ότι ο βουλευτής τη Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που διώκεται για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας στην Ελλάδα, έλαβε προθεσμία μέχρι αύριο για να απολογηθεί.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Εγκρίθηκε η προσφορά της Ελληνικής για τον Συνεργατισμό» και γράφει ότι οι μέτοχοι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ενέκριναν τη Δευτέρα την πρόταση της Ελληνικής για την απόκτηση συγκεκριμένων κομματιών της τράπεζας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σχέδιο δράσης για το Τρόοδος θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Ακόμη γράφει για οργή ΜΜΕ για το ουδέτερο γλωσσάρι Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων σε σχέση με το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/06/2018 08:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: