Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κατάσταση και τα επόμενα βήματα στο Συνεργατισμό, οι ζημιές στις καλλιέργειες λόγω βροχών και χαλαζιού και τα μέτρα στήριξης, η απόφαση του Εδάδ σε υπόθεση κακοποίησης αλλοδαπού πολίτη από την κυπριακή αστυνομία το 2011, οι κινήσεις της Άγκυρας για την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, οι στόχοι για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και τα θέματα των εκποιήσεων προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Σκαλοπάτι €1,5 δις» αναφέρει ότι το καλό σενάριο των 500-600 εκ που εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να καταβάλει το κράτος για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ΣΚΤ δεν φαίνεται να είναι αρκετό και ίσως τελικά χρειαστεί και άλλη ένεση. Αλλού αναφέρει ότι άμεση είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων αγροτών με το θέμα να συζητείται σήμερα στο Υπουργικό. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως οι αρμόδιοι κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα για το περιβάλλον λόγω των ανθρώπινων πράξεων.

«Αμμόχωστος μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι η Τουρκία επεξεργάζεται πλέον θεραπείες για την περίκλειστη πόλη και ότι έκδηλα των προθέσεών της είναι τα υπομνήματα στο ΕΔΑΔ. Ο «Π» γράφει επίσης στη πρώτη του σελίδα ότι θα πληρώσουμε ακριβά την αδυναμία μας να προχωρήσουμε σε παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ και ότι γίνεται αγώνας δρόμου να υλοποιήσουμε το στόχο του 2020. Αλλού αναφορά γίνεται στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της αστυνομίας για κακομεταχείριση πολίτη από τον Καναδά το 2011.

Υπό τον τίτλο «Εκποιήσεις στο πι και φι» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τράπεζες και ότι το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται και άλλα μέτρα, υπό το φως σύσκεψης με τα κόμματα αύριο. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι πήραν μπρος οι διαδικασίες για την απόσπαση των επαγγελματιών υγείας από το δημόσιο τομέα στον ημικρατικό οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι κινδύνεψαν δύο παιδάκια στην Πάφο από πνιγμό και ηλεκτροπληξία.

«Νομοθετήματα αλλάζουν το χάρτη των φαρμάκων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει πως το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε τέσσερα νομοθετήματα τα οποία φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στο χώρο των φαρμάκων και ότι τα νομοθετήματα στάληκαν στους εμπλεκόμενους για κατάθεση απόψεων ως τις 29 του μήνα. Η «Χ» σε άλλο της θέμα αναφέρει πως δεν δημοσιοποιούνται δικαστικές αποφάσεις από τις 23/5 λόγω της νέας οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα και ότι το θέμα συζητείται σήμερα στο Ανώτατο. Αλλού γίνεται αναφορά σε συνάντηση ε/κ και τ/κ οργανώσεων με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι ανησυχίες τους για το Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Προεδρική υπόσχεση για την κλιματική αλλαγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε διεθνή πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή. Αλλού, φιλοξενώντας και φωτογραφία, αναφέρει ότι η Πυροσβεστική επενέβη για παροχή βοήθειας σε τουρίστα που εγκλωβίστηκε σε βράχο στις Πλάτρες. Επίσης προβάλλονται οι ανησυχίες του Πτηνολογικού Συνδέσμου για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της δημιουργίας του καζίνο.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Το νέο τραπεζικό τοπίο μετά τη ΣΚΤ» και αναφέρει ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική θα βρεθεί με 135 καταστήματα και 2,600 υπαλλήλους. Αλλού γράφει πως γίνεται αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 20 δις στην Τουρκία. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Δημοσιονομικού Συμβουλίου λόγω της απόφασης για τερματισμό των περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/06/2018 07:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: