Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο θέμα του Συνεργατισμού και η έρευνα που ζήτησε ο Πρόεδρος από τον Γενικό Εισαγγελέα, τα ενεργειακά, η εγκύκλιος της Κεντρικής Τράπεζας που αγγίζει τις εταιρείες-κέλυφος, καθώς και η διαμαρτυρία κατοίκων Λάρνακας για τη στασιμότητα στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος σήμερα.

«Η Αλήθεια» με τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη» γράφει ότι αρχίζει σε εύρος και σε βάθος χρόνου έρευνα για το Συνεργατισμό και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα και εμπλοκή ξένων εμπειρογνωμόνων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και για 4ο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ προχώρησε στην πρώτη επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, με το κλίμα ωστόσο στη χώρα να οξύνεται.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Μας βάζουν χέρι για τις εταιρείες – κέλυφος» γράφει ότι μετά το πρόσφατο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών μπαίνουν στο στόχαστρο και οι εταιρείες – κέλυφος ύστερα από εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας και αμερικανικές πιέσεις. Αλλού, γράφει για την τελετή παράδοσης του αποκαταστημένου προμαχώνα Ραβέλιν και της Πύλης της Ξηράς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Επίσης, αναφέρει ότι ανακοινώθηκε ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό και γράφει ότι ‘το ξαναείδαμε το έργο των ευθυνών’.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Λεηλασία παντός είδους» γράφει ότι συστηματική και χωρίς όρια ήταν η λεηλασία στο Συνεργατισμό όλα αυτά τα χρόνια με τις υποθέσεις που έρχονται στο φως να προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Γράφει επίσης για τα ενεργειακά και ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 από τις ΕΝΙ και TOTAL ενισχύει τις προσδοκίες για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο 10 των ExxonMobbil – Qatar Petroleum. Επίσης, ο ‘Φ’ αναφέρεται στην απονομή των βραβείων μαθητικής εφημερίδας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ζητούν τα ρέστα αντί να λογοδοτήσουν» γράφει ότι έρευνα σε βάθος για την εξαετή κακοδιαχείριση, για την ετεροβαρή συμφωνία και για τη διάλυση του Συνεργατισμού ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρεί στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής. Γράφει ακόμη για αξιολόγηση του προγράμματος στο εκπαιδευτικό σύστημα για τους αγγλόγλωσσους. Αναφέρει επίσης ότι κλειδώνει η ελάχιστη αποζημίωση των πέντε ετήσιων μισθών στους εργαζόμενους στο Συνεργατισμό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ‘Ο ΓΕ θα ξεκινήσει έρευνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού’ γράφει ότι η έρευνα θα καλύπτει πώς έφθασαν τα 7.5 δις ευρώ τα ΜΕΔ, γιατί ο Συνεργατισμός ήταν εκτός της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας και εάν κάποια ΜΕΔ ανήκουν σε πολιτικούς ή διευθυντικά στελέχη. Γράφει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό ζητούν μέχρι 200,000 για εθελούσια έξοδο. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη χθεσινή διαμαρτυρία κατοίκων της Λάρνακας σχετικά με τις καθυστερήσεις στη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/06/2018 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: