Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της πώλησης του «καλού» Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, η εκδήλωση διαμαρτυρίας δύο γονιών έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για το θάνατο του γιου τους, οι τιμές των ακινήτων και η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Συμφωνία σωτηρίας του Συνεργατισμού» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κλήθηκε να είναι έτοιμο για έκτακτη συνεδρία σήμερα στις 11 το πρωί για να εγκρίνει τη συμφωνία, αν αυτή σταλθεί από την Ελληνική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Νέα Δημοκρατία πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα και ξεκίνησε η συζήτηση. Σε άλλο θέμα προβάλλει την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της Κύπρου είναι δυτικός.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Alert το Υπουργικό για τον Συνεργατισμό» και γράφει ότι κορυφώθηκαν χθες βράδυ οι διεργασίες για το κλείσιμο της συναλλαγής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας – Ελληνικής Τράπεζας και ότι η εκκρεμότητα που απομένει είναι η διαμόρφωση της ομάδας των επενδυτών που θα μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τιμητική πρωτιά για τη χώρα μας, αφού η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως σε εθελοντές δότες αίματος. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Ιωσήφ Ιωσήφ, στενού φίλου του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Αναβολή μέρα παρά μέρα» και γράφει ότι σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται η συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας και του Συνεργατισμού, αφού χθες μπήκαν στο κάδρο νέα θέματα, όπως αυτό των συμμετοχών στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής, που ενδέχεται να καθυστερήσουν την εξαγγελία της συμφωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος είναι αυτάρκης από πλευράς ελικοπτέρων για πυρκαγιές και ότι πάμε για αφορά ή ενοικίαση αεροπλάνων. Αλλού γράφει για τη χθεσινή πρεμιέρα του μουντιάλ.

Η «Χαραυγή» αναφέρεται, με τίτλο «Ομόλογα €1,5 δισ στην Ελληνική μαζί με τη ΣΚΤ» και γράφει ότι δύο ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ περιλαμβάνει τελικά η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής – Συνεργατικής , η οποία κλείνει οριστικά τη Δευτέρα. Αλλού προβάλλει την εκδήλωση τιμής και μνήμης της ιστορικής απόφασης της 16ης Ιουνίου 1943, με την οποία το ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του να στρατευθούν εθελοντικά ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Αλλού γράφει ότι είναι προς πώληση και η CYTA UK.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Zούμε το θάνατό του κάθε μέρα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι γονείς ενός 26χρονου που εντοπίστηκε νεκρός το 2005 κάτω από μία γέφυρα στη Λεμεσό ενώ υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο του γιου τους. Αλλού προβάλλει αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι πρέπει να βρεθούν υπόλογοι όσοι άδειασαν το ταμείο συντάξεων της Cyta. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δέσμευση του κράτους να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του Συνεργατισμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «Εντός των πυλών η νέα φούσκα ακινήτων» και γράφει ότι οι «ουρανοξύστες» εκτοξεύουν τεχνητά τις τιμές κατοικιών – διαμερισμάτων και αναφέρεται σε χειραγώγηση τιμών από κερδοσκόπους, μεγαλοδικηγορικά, λογιστικά γραφεία και μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Αλλού γράφει για ασυδοσία και αισχροκέρδεια με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και ότι οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατάντησαν περίγελο της ακροδεξίας τα κόμματα της δεξιάς και του λεγόμενου ενδιάμεσου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Θύελλα στη Μακεδονία» και γράφει ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στην ουσία της επικυρώνει το ιδεολόγημα που δημιούργησε και συντήρησε το Μακεδονικό ζήτημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο οποίο στηρίζεται στη «διαμελισμένη πατρίδα των Μακεδόνων». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σενέρ Λεβέντ ξεσκεπάζει το ρόλο του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι θα χρειαστεί 2ος γύρος για επανεκλογή Ερντογάν.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/06/2018 08:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: