Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πλαίσιο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, η επιστροφή του 78χρονου Νικόλα Σκουρίδη στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου και το πακέτο νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει και το σχέδιο «Εστία», είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Η επιστροφή του Νικόλα» και γράφει ότι ο 78χρονος Νικόλας Σκουρίδης ξανάρχισε να κτίζει το σπίτι του στον Λάρνακα της Λαπήθου μετά την απόφαση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων για επιστροφή της περιουσίας του στο χωριό του και αφού εξασφάλισε τις σχετικές `άδειες` από τις κατοχικές αρχές. Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η ανεργία υποχώρησε στο τέλος Απριλίου στην Κύπρο στο 8,6%, πλησιάζοντας τον στόχο που έθεσε η Κυβέρνηση για 5%. Επίσης η «Α» αναφέρεται στη νέα αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Λήδας Κουρσουμπά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζητούσε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Γραφείο της Επιτρόπου.

«Έτσι διευκρινίστηκε το πλαίσιο Γκουτέρες» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» ο οποίος αποκαλύπτει πρακτικό της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις διαφωνίες της με τη σύνοψη του πλαισίου Γκουτέρες που είχε καταθέσει γραπτώς στις πλευρές ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε την επόμενη του δείπνου της 30ης Ιουνίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ ΣΕΚ και ΠΕΟ με την Κυβέρνηση για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλού ο «Π» αναφέρει ότι σήμερα αναμενόταν η υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου αλλά η πολυκλινική «Υγεία» προσέφυγε χθες στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών εναντίον της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ιδού τι έγινε με το έγγραφο» παρουσιάζει στο κύριο του θέμα στοιχεία για το πλαίσιο Γκουτέρες και γράφει ότι με βάση τα στοιχεία καταδεικνύεται πέραν του γεγονός ότι ένα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, πως μεγάλο μέρος της σημερινής αντιπαράθεσης οφείλεται και πάλι στον ρόλο που είχε παίξει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Αλλού γράφει ότι πλώρη για Αττάλεια με στόχο γεώτρηση σε περιοχή μεταξύ Καρπασίας και τουρκικών ακτών έβαλε χθες το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής». Επίσης ο «Φ» γράφει ότι ποσό €5 εκατομμυρίων δαπανήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια για σπουδές και σεμινάρια στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Αναζητούν συμμάχους για εκποιήσεις εξπρές» η «Χαραυγή» γράφει ότι πακέτο νομοσχεδίων το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο «Εστία», αλλά και διευκολύνσεις προς τις τράπεζες για ταχύτερες εκποιήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και για το σκοπό αυτό οι κυβερνώντες αναζητούν συμμάχους εντός της Βουλής. Αλλού η «Χ» γράφει ότι καταιγίδες και πλημμύρες σημειώθηκαν χθες στην περιοχή από την Λακατάμεια και την Ανθούπουλη μέχρι και την Δευτερά και την Ανάγυια. Επίσης γράφει ότι σε πολιτικό μνημόσυνο του ΑΚΕΛ στην Λάρνακα τιμήθηκε η μνήμη των στελεχών και μελών της Αριστεράς που δολοφονήθηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα την περίοδο 55-59.

Στο κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Επιστροφή στο σπίτι στο Βορά πυροδοτεί ένταση» αναφέρεται στην επιστροφή του Νικόλα Σκουρίδη στο σπίτι του στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου , μετά από απόφαση της «Επιτροπής ακίνητης περιουσία των κατεχομένων» και γράφει ότι οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται όταν ο πρόσφυγας άρχισε να κτίζει το νέο του σπίτι. Αλλού αναφέρει πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έθεσε χθες το απόγευμα υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στην Ερήμη στη Λεμεσό. Η εφημερίδα επίσης προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Η ενέργεια επί τάπητος» και γράφει ότι καθοριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για το ενεργειακό αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών για να συζητηθούν τα καυτά θέματα και τις διαφορές που υπάρχουν με το Ισραήλ, όσον αφορά το κοίτασμα Ισιάη. Αλλού γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λύσης κατέθεσε τις προτεραιότητες του Δήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αβέρτα παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο» και γράφει ότι έστρωσε το χαλί στο μεγάλο κεφάλαιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το αντεργατικό ντελίριο και βγήκαν με νέες απαιτήσεις. Αλλού γράφει ότι εγκληματικά κενά και παραλείψεις οδήγησαν στο χάος υγεία και παιδεία και ότι είναι οι ασήκωτες οι ευθύνες των κυβερνώντων. Επίσης αναφέρεται στη μεγάλη πορεία ειρήνης που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης την Κυριακή 10 Ιουνίου.

«Το κείμενο συμπερασμάτων Γκουτέρεζ» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα το εβδομαδιαίο «Ποντίκι» και γράφει ότι η δημόσια συζήτηση περί του πλαισίου Γκουτέρεζ και η δημόσια δήθεν αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των κυβερνώντων από τη μια και του ΓΓ του ΑΚΕΛ από την άλλη αποτελεί απροκάλυπτη κοροϊδία κατά του λαού. Επίσης γράφει ότι η τουρκική λίρα έχασε το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Σε άλλο θέμα το «Π» προβάλει την αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Λήδα Κουρσουμπά.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/06/2018 08:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: