Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ στη Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών και οι εξελίξεις για την εξαγορά του «καλού» κομματιού του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Άλλα θέματα αφορούν την 56η έδρα, τα επιδόματα στην ΑΗΚ, την άφιξη ενός αεροσκάφους «Νοράτλας» στην Κύπρο και θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τολμηρό βήμα» και γράφει ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις, Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τη μεταξύ τους συμφωνία, προβάλλοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «από τα μοιρολόγια ξεκινάμε να γράφουμε μαζί ένα τραγούδια χαράς που θα τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας» και του Ζόραν Ζάεφ ότι «οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος». Σε άλλο θέμα για την 56η έδρα γράφει ότι πολύ δύσκολα θα επανέλθει στη Βουλή ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι δύο, προκήρυξη εκλογών ή ανακατανομή εδρών. Αλλού γράφει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Pimco και Atlas οι πρωταγωνιστές» και γράφει ότι είναι εξασφαλισμένη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας και επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η Pimco και η Atlas Merchant Capital αποτελούν τα βαριά ονόματα της Wall Street που θέλουν να μετέχουν στη νέα τράπεζα. Αλλού γράφει ότι Τρίπρας και Ζάεφ έδειξαν θάρρος και έγραψαν ιστορία, χωρίς να φοβηθούν τις αντιδράσεις, ενώ αναφέρεται και σε ευμενή σχόλια στο διεθνή Τύπο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν τα είπε όλα στον Γενικό Ελεγκτή για τα επιδόματα ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ξεκαθαρίζουν οι μέτοχοι» γράφει ότι υφιστάμενοι και νέοι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους με την κατάθεση του capital plan για να κλείσει το deal με τη Συνεργατική. Αλλού γράφει ότι με φόντο της Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών υπογράφηκε, χθες το πρωί, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η οποία προβλέπει τη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα αεροσκάφος τύπου «Νοράτλας» του ίδιου τύπου με αυτό που καταρρίφθηκε κατά τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, φτάνει στην Κύπρο σήμερα από την Ελλάδα για να τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Υπό τον τίτλο «Βροχή αντιδράσεων για Συνεργατισμό», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων που έχει συγκαλέσει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προκειμένου να εξεταστεί η αναθεωρημένη πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Αλλού γράφει ότι έγραψαν ιστορία στις Πρέσπες με τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απαντήσεις από τον ΠΙΣ αναμένει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ.
ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/06/2018 07:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: