Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινές εκλογές στην Τουρκία και η επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κοντά στο 53%, το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν μίλησε ποτέ για δύο κράτη στην Κύπρο, οι χαμηλές βαθμολογίες που εξασφάλισαν οι μαθητές στις φετινές παγκύπριες εξετάσεις, η έρευνα για τον Συνεργατισμό και το ζήτημα με τις ανεπιτήρητες πισίνες, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν μίλησα ποτέ για δύο κράτη», γράφει για ισχυρό μήνυμα Αναστασιάδη προς ΑΚΕΛ και άλλους, πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε τι εννοεί όταν αναφέρεται σε αναγκαίο προβληματισμό σε περίπτωση που συνεχίζονται οι ίδιες τουρκικές αξιώσεις. Αλλού, γράφει ότι ολοένα και πέφτουν οι βαθμολογίες στις παγκύπριες εξετάσεις καθώς οι φετινοί υποψήφιοι τα πήγαν χειρότερα από τους περσινούς και τους προπέρσινους. Αλλού, γράφει για τις έρευνες για τον Συνεργατισμό και θέτει το ερώτημα αν υπήρχαν μήπως εναλλακτικές επιλογές.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Επικράτηση Ερντογάν με εθνικιστικά βαρίδια», γράφει στο κύριο του θέμα ότι νικητής των εκλογών στην Τουρκία εξήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν με 53% από το οποίο περίπου το 11% ανήκει στο εθνικιστικό ΜΗΡ. Αλλού, γράφει πως χωρίς εκπλήξεις οι «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα καθώς σε 10 από τους 28 «δήμους» κέρδισαν υποψήφιοι του ΡΤΚ. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι αντί πρώην αστυνομικών, η ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας θα διορίζει ως ανακριτές δικηγόρους.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Γκρίζα νίκη από Ερντογάν», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η στήριξη που έδωσαν οι Γκρίζοι Λύκοι του Εθνικιστικού Κόμματος διέσωσαν τον Ερντογάν από πιθανές εκλογικές και πολιτικές περιπέτειες, ωστόσο άφησαν την Τουρκία μοιρασμένη στα δύο. Αλλού γράφει για ανεπιτήρητες πισίνες οι οποίοι μετατρέπονται σε υγρούς τάφους για παιδάκια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε μια κρίσιμη περίοδο ενόψει εξελίξεων σε ενεργειακά και Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταγίπ Ερντογάν κυρίαρχος στην Τουρκία», γράφει ότι την επανεκλογή του στην Προεδρία από τον πρώτο γύρο εξασφάλισε ο Ερντογάν, ενώ το φιλοκουρδικό HDP ξεπέρασε το 10% παρά την πολεμική του Ερντογάν εξασφαλίζοντας την είσοδο του στο Κοινοβούλιο. Αλλού, γράφει για την σκοτεινή περίοδο που οδήγησε στο τέλος την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σε άλλο της θέμα γράφει πως αρχίζει από τον Ιούλιο η σταδιακή αποκατάσταση των αποκοπών σε μισθούς και συντάξεις.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
25/06/2018 07:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: