Για τη διζωνική δεν θα βρούν όρο για το γλωσσάριο του ΟΑΣΕ γιατί δεν υπάρχει πουθενά!




Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Νέος τρόπος για επίλυση προβλημάτων! Χρειαζόμαστε ένα γλωσσάριο, μαγικό, όπως το παρήγγειλε ο ΟΑΣΕ μαγικά! Μπροστά στην «ειρήνη» (περίεργα ερμηνευμένη) τι τη θέλεις την εγκυρότητα; Όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί… Έτσι είναι που το έλυσαν… Παλαιστίνοι διαδηλωτές, με χέρια γυμνά ή και με πέτρες, πορεύονται ενάντια στο τείχος του διαχωρισμού. 

Δεν διάβασαν το λεξικό (αδιαφόρησαν ή ήταν αναλφάβητοι) και δεν έμαθαν πως επρόκειτο για καλαίσθητο φράκτη όπου θα απλωθούν καλλωπιστικά φυτά, αγιόκλιμα και γιασεμιά. Χαμένοι στην ανάγνωση, έπεσαν νεκροί μερικές εκατοντάδες. Οι Ισραηλινοί είχαν καλή πρόθεση! Πυροβολούσαν για να μην τραυματιστούν οι διαδηλούντες στο συρματόπλεγμα.

Το εκεί κλιμάκιο του ΟΑΣΕ έστειλε επίπληξη αυστηρή στο CNN που επιμένει να αναφέρεται σε «κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης» όταν στην Κύπρο υιοθετήσαμε (σχεδόν αγογγύστως) την περί δυο ζωνών ή πλευρών ορολογία, για βόρεια και νότια Κύπρο ή βορρά και νότο, ούτε καν με πεζά τα αρχικά γράμματα, όπως δειλά-δειλά μας προέτρεπε το Υπουργείο Εξωτερικών τον καιρό των προενταξιακών ταξιδιών…

Τι σου είναι όμως η εξέλιξη! Αλλιώς θα γραφόταν η ιστορία αν εν τη γενέσει τους τα γεγονότα παραμορφώνονταν με τέτοια γλωσσάρια. Ο Χίτλερ, ένας καλοκάγαθος λαϊκός τύπος, με χαρακτηριστικό μουστάκι, αγαπούσε πολύ την πατρίδα του – δεν προλάβαινε να αγαπήσει άλλους ανθρώπους. Και μην ακούτε, τους Εβραίους τους συγκέντρωνε για κατασκήνωση, τους τάϊζε, τους πότιζε, αυτοί όμως δεν πρόσεχαν και πέθαιναν από άγνωστο λόγο.

Πριν 101 χρόνια, η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε γιατί οι προλετάριοι δεν είχαν καταλάβει πως η πλουτοκρατία έτρωγε καλά για να μπορεί να εμψυχώνει τους νηστικούς. Και οι άλλοι οι ταλαίπωροι που έχασαν τα νιάτα τους πολεμώντας ενάντια στον φασισμό (τι λέει γιαυτόν το γλωσσάριο;) του Φράνκο; Οι Βιετγόγκ πολεμούσαν στη ζούγκλα και τα λασπωμένα νερά στο Δέλτα του Μεγκόγκ γιατί δεν κατάλαβαν πως οι αμερικανοί ήθελαν να τους προσφέρουν νωρίτερα την Κόκα Κόλα (σημ.: απολογίες για την τοποθέτηση ιμπεριαλιστικού προϊόντος).

Οι Σύροι ήταν πιο άτυχοι – το γλωσσάρι έφτασε (κι ας …μεν εκάνησεν) δυο βήματα από αυτούς… Είναι και οι εργατικές διεκδικήσεις – από τους μεταλλωρύχους στο Μαυροβούνι και τη Φουκάσα μέχρι τους ανθρακωρύχους απεργούς επί Θάτσερ κι άλλοι πολλοί αγώνες ταξικοί, κοινωνικοί, αντιδικτατορικοί και απελευθερωτικοί. Κι ο Μάης του ’68 που πρόσφατα θυμηθήκαμε στα 50χρονα… Αχ, θρυλικέ Τσε, τελικά θα μείνεις μόνο στα μπλουζάκια της σύγχρονης επανάστασης, μέχρι να ξεθωριάσουν κι αυτά μέσα στα πλυντήρια της σκέψης, της άποψης, του συναισθήματος, των ιδεών.

Μετά «θα ΄ρθούν οι φωτισμένοι να μας αλλάξουν τα φώτα», όλοι όσοι θα αναλάβουν να εμπεδώσουν τη διζωνική παιδεία…. Οι επιτυχόντες στα περί των ψυχολογικών μας σεμινάρια του εξευγενισμένου ιμπεριαλισμού (δες γλωσσάριο) θα αναλάβουν νέους ρόλους. Η κατοχή είναι μια φιλοφρονητική επίσκεψη τουριστών μακράς παραμονής που προτιμούν το κάμπιγκ. Ο ΚΟΤ θα πρέπει να τους μετρήσει στις στατιστικές του.

Η σημαία στον Πενταδάκτυλο αποδίδεται σε οπτασίες λόγω σκόνης, ακραίων καιρικών φαινομένων και κούρασης. Τα σπίτια μας κατέχονται επειδή εντάχθηκαν στο ΑIRBNB, δωρεάν – αυτή η πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία! Ούτε σκοτωμένοι (σκόνταψαν κι έπεσαν), ούτε αγνοούμενοι (έφυγαν χωρίς να ενημερώσουν), ούτε φασισμός (μια άλλη άποψη), ούτε (νεο)ναζισμός… Ξεχάστε το «Je suis Charlie» μα και το «είμαι Σενέρ Λεβέντ» που λίγοι τολμούν να πουν…

Τελικά ποια συγγνώμη και ποια απολογία μπορεί να διατυπωθεί χωρίς ενόχους κι ενοχές; Για τη διζωνική μάλλον δεν θα βρήκαν όρο για το γλωσσάριο γιατί δεν υπάρχει πουθενά! Χαμένοι στη μετάφραση και την αβάστακτη ελαφρότητα της υποταγής!

kctsimillis@cytanet.com.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η εισβολή είναι εισβολή, και η κατοχή είναι κατοχή: Προσπαθούν να αλλάξουν την Ιστορία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: