Διάγγελμα του Ζόραν Ζάεφ στις 19:30 προς τους Σκοπιανούς: Διχασμός στη γειτονική χώρα




Στις 19:30 θα απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό του ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που έλαβε.

Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται το κλίμα πόλωσης στα Σκόπια καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχουν εκδιαμέτρου αντίθετες θέσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την ονομασία και το σύνταγμα της χώρας τους.

Λίγες ώρες πριν ο Ζόραν Ζάεφ καλέσει για δεύτερη φορά τον Έλληνα ομολόγό του στο τηλέφωνο και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, ο Σκοπιανός Πρόεδρος Ιβάνοφ, δείχνει τη διάθεσή του να βάλει εμπόδια στη λύση.

Με ανακοίνωσή του ο Γκεόρκι Ιβάνοφ χαρακτηρίζει ανεύθυνο το να λυθεί το θέμα της ονομασίας «με ένα τηλεφώνημα και μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών» και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας.
Από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, που χθες συνομίλησε για μια ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε σε δηλώσεις του σήμερα πως έγινε πρόοδος και ότι σήμερα ελπίζει ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι εξέχουσας σημασίας το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στη χώρα του και έχοντας στο μυαλό του το κλίμα διχασμού κάλεσε ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βοηθήσουν τους πολίτες ώστε να εκφράσουν σωστά τη βούλησή τους στην κάλπη.

Πάντως με βάση προηγούμενες ψηφοφορίες στη Βουλή των Σκοπίων όπου έχουν σημειωθεί έφοδοι πολιτών αλλά και επεισόδια μεταξύ βουλευτών, εκτιμάται πως η όποια συζήτηση για την ονομασία της χώρας θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Πηγή: ΕΡΤ, MakFax

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: