Το Σκοπιανό θα κυριαρχήσει στις επαφές του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη




Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Με την ευθεία παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε ανώτατο επιπεδο, επιχειρείται να διασωθεί και να καταλήξει σε συμφωνια, η διαδικασία των συνομιλιών για το ονοματολογικό, καθως μετα την παρέμβαση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Πέμπτη, ίσως και την Παρασκευη θα πραγματοποιηθεί νεα συναντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Δημητρωφ παρουσία του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς στον ΟΗΕ στην Νεα Υόρκη.

Θα  εχει προηγηθεί ένα μπαράζ επαφών του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπολτον και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου εκ των πραγμάτων το θέμα της ονομασίας θα τεθεί στο τραπεζι, καθως η Ουάσιγκτον το θεωρεί ως βασική ψηφίδα για την «σταθερότητα» των Βαλκανίων και την αντιμετώπισή της προσπάθειας της Μόσχας για διείσδυση στην περιοχή.

Οι κ. Κοτζιάς και Δημητρώφ θα πρεπει να ξαναπιάσουν το νήμα που «ξέφτισε»  την περασμένη Παρασκευη σε μια προσπαθεια να διασωθεί η διαδικασία  μετα τις αναταράξεις  που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το ονομα το οποίο ειχε τεθεί στο τραπεζι ηταν το «Μακεδονια του Ίλιντεν».

Βεβαιως τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθως φορτίστηκε αρνητικά στην ελληνικη κοινή γνώμη η διαδικασία αυτή, η οποια ειχε κρατηθεί χαμηλά και μακριά από το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μηνες.

Η σκοπιανή πλευρά που έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι αποδέχεται την προταση, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE απέρριψε την ονομασια και την αλλαγη συντάγματος, εχει αποφύγει να χρεωθεί την απόρριψη μιας πρότασης που ειχε βρεθεί στο τραπεζι, και μετα την Σόφια έδειχνε ότι αποτελεί την βαση για μια τελική συμφωνια.

Εξάλλου γι’ αυτό και οι δυο πρωθυπουργοί ειχαν συμφωνήσει να υπάρξει κύκλος ενημερώσεων των προέδρων των δυο χωρών και των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων των δυο χωρών, το Σάββατο.

Η διαρροη της ονομασίας «Μακεδονια του ’Ιλιντεν» προκάλεσε σάλο στην Αθηνα υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αλλαξει την αρχικά  θετική στάση της, και να δηλώσει τελικά ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αποδοχή  του erga omnes και η συνταγματική αλλαγη και κατόπιν να αναζητηθεί το ονομα, το οποίο ομως θα πρεπει να εχει «γεωγραφικό η χρονικό» προσδιορισμό, θεωρώντας ότι το «Ιλιντεν» είναι ιστορικός προσδιορισμός και όχι χρονικός όπως επιχειρεί να τον εμφανίσει ο κ. Ζάεφ. Και σαφώς πλέον η ελληνικη πλευρά επιστρέφει στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νιμιτς

Η αναφορά του ονόματος «Μακεδονία του Ιλιντεν» στις ενημερώσεις του κ. Τσιπρα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατιας και των αρχηγών των κομμάτων, τελικά διευκόλυνέ την αντιπολιτευση να απορρίψει την προτεινομένη λυση, κατι που θα ηταν ιδιαίτερα δύσκολο εάν επρόκειτο για λυση erga omnes και συνταγμαιτκη αλλαγη, με οποιοδήποτε άλλο  ονομα.

Παντως η ελληνικη πλευρά θα εχει ως επιχείρημα ότι τελικά με την γνωστοποίηση της στάσης του VMRO-DPMNE, ανατρέπεται η θεση του κ. Ζαεφ ότι θα πρεπει να υιοθετηθεί το “Μακεδονια του Ιλιντεν» επειδή  είναι η μοναδική ονομασια την οποία θα μπορούσε να δεχθεί και η αντιπολιτευση για χρήση erga omnes.

Αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο κ. Ζαεφ θα προβάλλει ως επιχείρημα ότι ο ίδιος συμφώνησε με την Αθηνα το erga omnes σε συνδυασμό μονο με την συγκεκριμένη ονομασία και αυτό είναι κατι που θα βρουν μπροστά τους στην διαπραγμάτευση οι δυο υπουργοί εξωτερικών.

Αλλά υπαρχει πάντοτε μια τελευταία  γραμμη άμυνας: η συνταγματική αλλαγη, καθως μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει εγγύηση της erga omnes χρησης  της νέας ονομασίας. Και ο κ. Ζαεφ θα πρεπει χωρις ευχολόγια, όρους και υποθέσεις, να δεσμευθεί για την δυνατότητα του να προωθήσει αυτή την συνταγματική αναθεώρηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: