Τι εννοεί άραγε ο Τραμπ; Το υπόγειο παιγνίδι ανταλλαγής του Ιμάμη Γκιουλέν με τον πάστορα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η υπόθεση της φυλάκισης του Αμερικανού πράκτορα, Άντριου Μπράνσον, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών, παίρνει νέα διάσταση μετά τη νέα ισχυρή παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε σημείο που πολλοί να …οσμίζονται «συμφωνία κορυφής» για να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία.

Στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχουν τούτη τη στιγμή, αλλά μερικοί στάθηκαν στην επίθεση του κ. Τραμπ στην Τουρκία, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την απελευθέρωση του Αμερικανού υπηκόου Joshua Holt από τις φυλακές της Βενεζουέλας. Εκεί που δεν το ανέμενε κανείς, ο πρόεδρος της χώρας Μαδούρο τον άφησε ελεύθερο. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα φυσικά, εκτός αν έγιναν υπόγειες συμφωνίες που δεν τις γνωρίζουμε. Είχε κατηγορηθεί ως πράκτορας της CIA.

Ο κ. Τραμπ ήταν πάλι ισχυρά επικριτικός για την Τουρκία, και αμφισβήτησε κάθετα και οριζόντια τις κατηγορίες περί κατασκοπείας. Είπε:

  • “Ο πάστορας Μπράνσον είναι ένας εντελώς αθώος άνθρωπος. Έχουμε τον Πάστορα Μπράνσον, έναν υπέροχο χριστιανό πάστορα, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Τουρκία. Βρίσκεται εκεί εδώ και πολύ καιρό. Και λένε ότι είναι ένας κατάσκοπος, αλλά δεν είναι κατάσκοπος “, υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το δράμα του πάστορα, του χαρακτηριζόμενου και ως «όμηρου του Ερντογάν», στην ειδική αυτή εκδήλωση για την απελευθέρωση ενός άλλου Αμερικανού φυλακισμένου -και αυτός κρατήθηκε για δύο χρόνια με έωλες κατηγορίες. Και είναι ενδιαφέρον, αλλά και σημαντικό, διότι συνέδεσε την φυλάκιση του Μπράνσον με την αποφυλάκιση του Holt…

Η φράση του κ. Τραμπ που άναψε «φωτιά» και έδωσε έναυσμα να ξεκινήσουν τα σενάρια για ανταλλαγή του πάστορα με τον Ιμάμη Γκιουλέν ήταν η εξής:

  • “Πάστορα Μπράνσον, ελπίζω να μας ακούσετε. Θα σας βοηθήσουμε σε κάποιο σημείο. Εργαζόμαστε για αυτό εδώ και καιρό. Έχει περάσει πολύς καιρός και είναι ένας εντελώς αθώος άνθρωπος. Όλοι μας θα εργαστούμε, και εργαζόμαστε για την απελευθέρωσή του. Περνά δύσκολες στιγμές. Διεξάγεται μία δίκη, αλλά η δίκη δεν είναι μία (πραγματική) δίκη. Και μιλάμε με τους Τούρκους, για να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδιάσει και απελευθερώσει τον Μπράνσον, θα αλλάξουν εντυπωσιακά τα πράγματα στις σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας. Βεβαίως, δεν θα βελτιωθούν αυτόματα οι σχέσεις, που βρίσκονται στο ναδίρ,  αλλά θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μαϊκ Πένς παλεύουν για τούτη την υπόθεση και οι γερουσιαστές έχουν θέσει όρους που αφορούν τον πάστορα ζητώντας να  παγώσει η πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Για να εκλείψουν τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα: Η ακύρωση της αγοράς των S-400 από την Άγκυρα, ο τερματισμός της στρατηγικής σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, και η πλήρης επιστροφή στο ΝΑΤΟ με σεβασμό στους κανόνες. Είναι βαριά τα ζητήματα αυτά και ο σημερινός αυταρχικός Ερντογάν δύσκολα θα υποχωρήσει. Προσωπικά πιστεύω πως δεν θα το κάνει διότι θα διαγράψει παλληκαρισμούς και  ψευτομαγκιές που τον ανέβασαν στα μάτια της τουρκικής μάζας, που αποτελεί και τη δύναμη του.

Επίσης πιστεύω ότι δεν θα παραδώσει τον Πάστορα χωρίς να …παραλάβει τον Γκιουλέν. Εάν δεν εκδοθεί ο Ιμάμης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, και επιτρέψει την επιστροφή του Μπράνσον στην Αμερική, θα έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα.

Όμως, δίπλα στον κ. Τραμπ εμφανίστηκε εσχάτως ο Ρούντι Τζουλιάνι, φίλος και δικηγόρος του Αμερικανού πλανητάρχη, ο οποίος ταυτόχρονα υπηρετεί και εξυπηρετεί έναντι μεγάλης αμοιβής τα συμφέροντα του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο άγνωστος «Χ». Είναι αυτός που διεξάγει τις συζητήσεις και με τις δύο πλευρές. Να μην ξεχνάμε ότι έχει προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και με τον κ. Τραμπ και με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό και μόνο τον καθιστά επικίνδυνο.

Τέλος, εάν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, πιστεύω πως η σύγκρουση του Αμερικανού πλανητάρχη μέχρι τον Ερντογάν, θα θυμίζει Βόρεια Κορέα και Ιράν μαζί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η Αμερική δεν εγκατέλειψε ακόμα τον στόχο για επαναφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Βεβαίως κάνει τα κουμάντα της, οργανώνεται και σχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την όποια τελική απόφαση του Ερντογάν. Δεν θα δεχθεί όμως να την χάσει, χωρίς να δώσει τη μάχη, και δεν θα την αφήσει να πέσει ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν… Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 4 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον μπορεί να επιφυλάσσει και καλές και δυσάρεστες εξελίξεις για τις δύο χώρες…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Έξαλλος ο Μακρόν με το «κατέβασμα» αφισών του περιοδικού Le Point, από οπαδούς του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: