Θα διχάσει τον πλανήτη η απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά; Τι λένε οι μεγάλοι “παίχτες” και το Ιράν




Παρά το γεγονός ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ήταν σχεδόν βέβαιη ο κόσμος παρακολουθεί μουδιασμένος τις αντιδράσεις από όλα τα σημεία του πλανήτη και περιμένει με αγωνία τις επόμενες κινήσεις των κρατών που εμπλέκονται στη συμφωνία αυτή.

Η Δύση λυπάται και συνεχίζει

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εξέφρασαν μέσω της Γαλλικής Προεδρίας «τη λύπη τους για την αποχώρηση», ενώ ήδη ο Μανουέλ Μακρόν προχωρά σε επαφές για τη βελτίωση της υφιστάμενης συμφωνίας.

Ωστόσο η αντίδραση του Παρισιού εκφράστηκε και μέσω άλλων δύο υπουργών. Αρχικά του υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λεντριάν, ο οποίος εξήγησε ότι «η συμφωνία δεν είναι νεκρή», επειδή αποχώρησαν οι ΗΠΑ και στη συνέχεια του αιχμηρού υπουργού Οικονομικών, Λε Μερ, που δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν γίνεται να κάνει τον χωροφύλακα της οικονομία».

Το Βερολίνο διά του υπουργού Εξωτερικών, Μάας, ξεκαθάρισε πως παραμένει στη συμφωνία επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρείχε καμία εναλλακτική πρόταση για τη συμφωνία.

Το Ιράν παραμένει και καίει αμερικανικές σημαίες

Οι αμέσως ενδιαφερόμενοι Ιρανοί απάντησαν αρχικά μέσω του πρωθυπουργού Ροχανί, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένει η χώρα του στη συμφωνία και ξεκινά περαιτέρω συζητήσεις με Ρωσία και Κίνα.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Χαμενεϊ χαρακτήρισε «ανόητες και επιπόλαιες» τις δηλώσεις Τραμπ και τόνισε πως παρά τη συμφωνία «το μίσος για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιρά» δεν έπαψε να υπάρχει.

Οι πιο ακραίες φωνές της Τεχεράνης ωστόσο εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, που δήλωσε ότι «ο Τραμπ είναι διανοητικά ανίκανος» να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, που έβαλε στο «κάδρο» και τους Ευρωπαίους, αλλά και μερίδα Ιρανών βουλευτών, οι οποίοι φωνάζοντας εντός του κοινοβουλίου τους «θάνατος στην Αμερική» έκαψαν μια αμερικανική σημαία.

Παραμένουν οι Ρώσοι – “Μαλώνει” τον Τραμπ ο Ερντογάν

Η Ρωσία στενός σύμμαχος της Τεχεράνης δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι παραμένει εντός της συμφωνίας και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση Τραμπ.

Ο πάντοτε επιθετικός Ερντογάν, ο οποίος έχει φτάσει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ σε χείριστο σημείο, «κούνησε το δάχτυλο» στον Τραμπ λέγοντας ότι εκείνος είναι που θα βγει ζημιωμένος από την αποχώρηση του.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της συμφωνίας να παραμείνουν σε αυτή και να μην ακολουθήσουν τον δρόμο των ΗΠΑ. Λύπη για την αποχώρηση των ΗΠΑ εξέφρασε και το Πεκίνο.

Το Ισραήλ στηρίζει Τραμπ

Στον αντίποδα πάντως βρίσκεται το Ισραήλ, που από χθες κινητοποίησε εφεδρείες του στρατού ενόψει της απόφασης Τραμπ και ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου «σωστή και θαραλλέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: