Συμφωνία μόνο με απάλειψη του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος




Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος την Εσθονή ομόλογό του.

Ο ΠτΔ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, ωστόσο έθεσε τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές” λέγοντας:

“Πρέπει να ακολουθήσει αυτή την προοπτική, πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και εκεί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση σε σχέση με το όνομα και η επίλυση πρέπει να γίνει και πάλι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Άρα αυτή η επίλυση προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα αλλά η συμφωνία θα περιέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις που θα εξαλείφουν κάθε είδος αλυτρωτισμού. Δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα να υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις και κυρίως να υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση της ιστορίας, άρα λοιπόν συμφωνία με εγγυήσεις που εξαλείφουν τον αλυτρωτισμό. Πρέπει η ΠΓΔΜ να αλλάξει το Σύνταγμά της, το οποίο περιέχει το όνομα το οποίο δεν είναι αποδεκτό. Αυτή η αλλαγή του Συντάγματος είναι βασική προϋπόθεση γιατί τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είμαστε δημοκρατικά κράτη που σεβόμαστε το κράτος Δικαίου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό αναφέροντας πως πρόκειται και για ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε: “Θέλουμε αναμφισβήτητα τη λύση του Κυπριακού. Θέλουμε να φτάσουμε το γρηγορότερο δυνατό σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά εσείς κυρίως αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατή μια λύση του Κυπριακού με απομειωμένη την κυριαρχία της Κύπρου. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε δηλαδή την ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Σκεφτείτε και να σκεφτούμε όλοι μας τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε αν υποδεχόμαστε μια τέτοιου είδους μειωμένη κυριαρχία ενός κράτους – μέλους. Το τονίζω «ναι» στη λύση, καμία όμως λύση δεν γίνεται δεκτή για την ΕΕ με παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Τέλος έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς Συνθήκες λέγοντας: “Είμαστε εμείς οι οποίοι επιδιώκοντας σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας θέτουμε την Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. Εμείς πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να προσανατολιστεί η Τουρκία, αυτό προϋποθέτει όμως ότι η Τουρκία σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και πολύ σημαντικός είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ιδίως των Συνθηκών που αφορούν τα σύνορα και βεβαίως την ΑΟΖ, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ότι με βάση τις Συνθήκες δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις, ούτε γκρίζες ζώνες…σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ πρέπει να εφαρμοστεί το δίκαιο της θαλάσσης και δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας”.

Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: