Σέρνουν τον Κοτζιά στα κυπριακά δικαστήρια: Επιλέγουν τη σύγκρουση για ένα …οικόπεδο!




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Επιμένει η Ιερά Μονή Κύκκου να θέλει να τραβήξει στα άκρα, να συγκρουστεί με την Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για ένα οικόπεδο, εν μέσω των απειλών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και της σκληρής διαπραγμάτευσης για τα Σκόπια!

Η υπόθεση αυτή θα έχει και συνέχεια λόγω της επιμονής των εκπροσώπων της Ιεράς Μονής Κύκκου να οδηγήσουν τον κ. Κοτζιά στο δικαστήριο. Ως εκ τούτου, την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Μαΐου, έχει κληθεί μετά από αίτημα των δικηγόρων της Μονής στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας , ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κ. Κοτζιάς έχει καταθέσει ένορκη δήλωση για τα γεγονότα και τώρα οι συνήγοροι του Κύκκου τον καλούν για να τον αντεξετάσουν. Καλούν να αντεξετάσουν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος! Αν είναι δυνατόν!

Κι όλα αυτά ενώ τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρίζα καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και αναβαθμίζει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως είναι δευτερευούσης σημασίας για κάποιους στην Κύπρο. Σημειώνεται συναφώς πως το οικόπεδο, που βρίσκεται απέναντι από το Μετόχιο Κύκκου στο ελληνικό δημόσιο για ανέγερση πρεσβείας. Υπουργός Εξωτερικών ήταν τότε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παρά τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Κύκκου Νικηφόρου, η Μονή αποφάσισε να το πωλήσει σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 1999, η Ιερά Μονή Κύκκου είχε παραχωρήσει οικόπεδο, απέναντι από το Μετόχι, στο ελληνικό Δημόσιο για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία.

Η ελλαδική πλευρά πλήρωσε 500.000 λίρες, που δεν ήταν ασφαλώς η πραγματική αξία του τεμαχίου. Για οικονομικούς λόγους η ανέγερση της πρεσβείας δεν προχώρησε, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί.

Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο πωλητήριο έγγραφο υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην ανέγερση πρεσβείας.

Το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη που αποφάνθηκε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της ρήτρας και το οικόπεδο επιστράφηκε στην κυριότητα της Μονής.

Μετά την απόφαση αυτή, σε μία από τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, το θέμα συζητήθηκε με τον Κύκκου Νικηφόρο, στην παρουσία του δικηγόρου της Μονής και του οικονομικού διευθυντή. Η κατάληξη της κουβέντας ήταν το οικόπεδο να παραμείνει στα χέρια της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας.

Ο Μητροπολίτης είχε πει χαρακτηριστικά πως πριν κλείσει τα μάτια του θέλει να δει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά, τεχνικοί από την Ελλάδα έφθασαν στην Κύπρο, είχαν συνάντηση με τον οικονομικό διευθυντή της Μονής και προχώρησαν με τα σχέδια. Κάποια καθυστέρηση σημειώθηκε, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς και γενικά το υπουργείο, που είχε την ευθύνη να εποπτεύει τα επόμενα βήματα ήταν απασχολημένοι με το Κυπριακό, τις συνόδους σε Μοντ Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντάνα.

Όμως, η απόφαση είχε ληφθεί και τα σχέδια ετοιμάστηκαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο τον Αύγουστο ενημέρωσε τη Μονή πως όλα ήταν έτοιμα, διαπίστωσε πως υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη εξέπληξε την Αθήνα και την ενόχλησε.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ανέλαβε να πιέσει τη Μονή να αναθεωρήσει την απόφαση.

Οι προσπάθειες, όμως, αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα και ο Προκαθήμενος της εκκλησίας, θέλοντας να εκφράσει την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για τις προσπάθειες και τους αγώνες που δίνει για την Κύπρο, ενημέρωσε την ελλαδική πλευρά πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να παραχωρήσει οικόπεδο στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση της πρεσβείας.

Σημειώνεται συναφώς πως για να ολοκληρωθεί η πράξη και να πωληθεί το οικόπεδο, η Μονή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή με το Δικαστήριο έχει προκαλέσει την ενόχληση της Αθήνας καθώς ελέγχεται στην προκειμένη περίπτωση η συμπεριφορά της Ιεράς Μονής έναντι της Ελλάδος και του Νίκου Κοτζιά, του οποίου η προσφορά στην Κύπρο θεωρείται σημαντική και εκτιμάται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου.

Στην Αθήνα δηλώνουν πως θα δώσουν τη μάχη και έχουν εμπιστοσύνη στην κυπριακή Δικαιοσύνη.

Άγνωστο τι θα γινόταν μετά τον εμβολισμό του Γαύδος, αν δεν ήμασταν ήρεμοι, λέει ο Κοτζιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: