Ρωσική εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές και τον Ντόναλντ Τραμπ




Στην διάρκεια ακρόασης που έγινε σε δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο δικηγόρος μιας ρωσικής εταιρίας, σε βάρος της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, δήλωσε την αθωότητά της. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News.

Η Concord Management and Consulting LLC είναι μία από τις τρεις εταιρίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι εκπρόσωποί της, δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Παράλληλα, κατηγορίες για την ίδια υπόθεση, έχουν απαγγελθεί και κατά 13 Ρώσων πολιτών.

Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε από τον Μάλερ τον Φεβρουάριο, ενώ η ακρόαση έγινε ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, με τον δικηγόρο της εταιρίας, Μάικλ Ντουμπελιέ να δηλώνει την αθωότητά της.

Ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση ρώτησε ρητορικά για τους πελάτες του Ντουμπελιέ: “Δεν βρίσκονται εδώ; ή έχουν έρθει;” Ένας από τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής, απάντησε: “Αλίμονο, δεν βρίσκονται εδώ. Οι αρχές θα ήταν ενθουσιασμένες εάν βρίσκονταν.”

Οι 13 Ρώσοι πολίτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες, σχετικά με την εμπλοκή τους στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, το 2016.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος της εταιρίας, αναφέρονται στην δράση της στο διαδίκτυο στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με την πρόθεση καλλιέργειας πολιτικού κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Η εταιρία Concord Management and Consulting είναι η μητρική εταιρία της Concord Catering. Οι δύο εταιρίες, έχουν ιδρυθεί από τον Γεβγένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εστιατορίων, που είναι γνωστός ως ο “σεφ του Πούτιν,” από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Πριγκόζιν θεωρείται επίσης, μακροχρόνιος πολιτικός σύμμαχος του Κρεμλίνου, ενώ το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στην λίστα 13 Ρώσων πολιτών, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τον Μάλερ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιχειρήσεις του Πριγκόζιν λειτούργησαν ως “βασική” πηγή χρηματοδότησης για την εταιρία Internet Research Agency που έχει έδρα την Αγία Πετρούπολη. Η εταιρία αυτή, αποτέλεσε τον πυρήνα για την άσκηση της ρωσικής επιρροής μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να επηρεαστεί η ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016, στις ΗΠΑ.

Ο Μάλερ έχει απαγγείλει κατηγορίες και κατά της παραπάνω εταιρίας, ενώ ούτε ο Πριγκόζιν, ούτε η Internet Research Agency, έχουν υποστηρίξει την αθωότητά τους στο δικαστήριο.

Η επόμενη δικαστική ακρόαση για την υπόθεση αυτή, έχει προσδιοριστεί για την 9η Ιουλίου.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος, έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο διορισμός του έγινε από την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας, στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στην έρευνα του ειδικού ανακριτή, αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον με δεδομένη την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ θ’ αρχίσει μέσα στον Ιούλιο. Η δεύτερη δίκη του θ’ αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά του Μάναφορτ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μάλερ για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς δεν είχε δηλώσει επιχειρηματικές δραστηριότητες του και εισοδήματα, από την εκπροσώπηση συμφερόντων ξένης κυβέρνησης (Ουκρανία) εντός των ΗΠΑ.

10/05/2018 09:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC News
Αθήνα Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: