Ο Τράμπ δεν σχεδιάζει στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν: Η ανατροπή θα έρθει από μέσα…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, σχεδιάζει μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, δεν έχουν αντιληφθεί τη στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Τράμπ και η νέα ομάδα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής σχεδιάζουν την ανατροπή του Θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης, όχι με όπλα αλλά εκ των έσω. Άλλωστε το στρατιωτικό ξεκαθάρισμα εκεί που χρειάζεται, στη Συρία, το ανέλαβε και το φέρνει εις πέρας το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Τράμπ, μετά την αποχώρηση από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, εξετάζει σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος στην Τεχεράνη, μέσω οικονομικής πίεσης, εκμεταλλευόμενη την άθλια οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εσωτερική αναταραχή που επικρατεί.

Πληροφορίες στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό κυκλοφορεί για εξέταση στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και προτείνει μια στρατηγική δραστήριας υποστήριξης της αναστάτωσης που επικρατεί στο εσωτερικό του Ιράν, ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ των λαού του Ιράν και του καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το εν λόγω σχέδιο έχει εκπονηθεί από το Security Studies Group, ένα γκρουπ στο χώρο της εθνικής ασφάλειας το οποίο έχει στενές σχέσεις με στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, αλλά και με το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ, Τζόν Μπόλτον.

Υπάρχει πλέον ουσιαστική στροφή στη μέχρι σήμερα στρατηγική της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν, με έμφαση στην αλλαγή καθεστώτος, κάτι στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν αντίθετη, χάνοντας την ευκαιρία όταν δεν στήριξε την εξέγερση του 2009 στο εσωτερικό του Ιράν.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας στρατηγικής σε σχέση με τις παραδοσιακές στρατηγικές αλλαγής καθεστώτος είναι ότι αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση για την επίτευξη του στόχου. Αντίθετα, δίνει έμφαση σε μια σειρά από κινήσεις που θα ενδυναμώσουν και θα κάνουν πιο τολμηρή την αντίδραση του λαού του Ιράν εναντίον του καθεστώτος.

Βασική παράμετρος αυτής της στρατηγικής είναι και η απόφαση αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Η κυβέρνηση Τράμπ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία αυτή ενίσχυε το καθεστώς της Τεχεράνης και εξασφάλιζε την επιβίωσή του.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ, είχε δώσει μια εικόνα νομιμοποίησης και είχε εξαφανίσει τις αρνητικές συνέπειες ενός καθεστώτος που αποτελεί το μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο. Αυτό το γεγονός πρέπει να επανέλθει στο διεθνές σκηνικό και αυτό επιδιώκει ο Αμερικανός Πρόεδρος και η κυβέρνησή του.

Εκείνο που επίσης δεν έχει γίνει αντιληπτό, κυρίως στην Ευρώπη, είναι η μεγάλη υποστήριξη που έχει η κυβέρνηση Τράμπ, σε αυτή τη στρατηγική στους κόλπους του Αραβικού κόσμου. Δεν είναι απλό το γεγονός ότι Αραβικές χώρες, προχωρούν σε δηλώσεις υποστήριξης των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στόχων στο εσωτερικό της Συρίας, όπως συνέβη με το Μπαχρέιν για παράδειγμα. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι υπάρχει ξεκάθαρα πλέον συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τον κοινό εχθρό το καθεστώς των Μουλάδων στο Ιράν.

Την ίδια στιγμή πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι πέρα από την αποτροπή δημιουργίας πυρηνικών όπλων από το Ιράν, η Ουάσιγκτον έχει σχέδιο αντίδρασης στην περίπτωση που το πιεζόμενο καθεστώς της Τεχεράνης προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, το σχέδιο δεν προβλέπει στρατιωτική επέμβαση μεγάλης κλίμακας, και κατοχή από στρατεύματα όπως στις περιπτώσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Άλλωστε οι πρώτες κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, εξαιρετικά επιτυχημένες, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται από το Ισραήλ.

Από εδώ και στο εξής, και μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, θα δούμε μια έντονη δημόσια εκστρατεία από την Ουάσιγκτον, η οποία σαφώς θα διαχωρίζει τον λαό του Ιράν, από το τυραννικό καθεστώς των Μουλάδων στην Τεχεράνη.

Ο Πρόεδρος Τράμπ και η κυβέρνηση του έχουν, σωστά, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο παραμένει το Θεοκρατικό καθεστώς στην Τεχεράνη, το πρόγραμμα για απόκτηση πυρηνικών όπλων δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως επίσης, δεν πρόκειται να σταματήσει και η στρατηγική αποσταθεροποίησης από το Ιράν, σε χώρες όπως το Ιράκ, η Υεμένη, η Συρία και το Λίβανο.

Αυτό το έχουν κατανοήσει ακόμα και οι Αραβικές χώρες, οι μόνοι που δεν φαίνεται να το κατανοούν είναι οι Ευρωπαίοι.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η απόφαση του Τράμπ για το Ιράν απέδειξε δυστυχώς τη στρατηγική ανυπαρξία της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: