Ο “θανάσιμος” εναγκαλισμός της Αμερικής με τον Ερντογάν: Οι κυρώσεις το όπλο του Ντ. Τραμπ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η νέα προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία και η απαίτηση της για την ακύρωση της αγοραπωλησίας των ρωσικών πυραύλων S-400, δεν ήταν τυχαία. Πρέπει να της δοθείμη ανάλογη σημασία.

Από το επίσημο βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εάν παραβιάσει τους κανόνες του ΝΑΤΟ και προχωρήσει στην παραλαβή ενός συστήματος που δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό της Δυτικής Συμμαχίας.

Στο θέμα αυτό η Αμερική έχει εγκλωβιστεί στους δικούς της νόμους, που απαγορεύουν συναλλαγές, ιδιαίτερα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, με κράτη και εταιρείες που βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων. Τόσο η Ρωσία όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400, περιλαμβάνονται στον «μαύρο» κατάλογο των Αμερικανών.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τους δικούς τους νόμους, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Υπό την έννοια ότι και άλλες δυτικές χώρες, που έχουν ανάγκη κάποια καλά στρατιωτικά συστήματα της Ρωσίας θα επιλέξουν να τα αγοράσουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος με τον τρόπο αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στο ΝΑΤΟ και θα βάλει την Αμερική στον τοίχο.

Το καλομελετημένο σχέδιο του προέδρου της Ρωσίας για τη δημιουργία ρήγματος στη Δυτική Συμμαχία θα έχει επιτευχθεί. Εάν δε πειστεί η Τουρκία -όχι ότι χρειάζεται και μεγάλη πίεση- να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο, τότε η Ρωσία θα αναδειχθεί στην απόλυτη δύναμη της περιοχής και σε συνδυασμό με τη νίκη στη Συρία, θα έχει τον πρώτο λόγο. Διότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προτίθεται -με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον- να αντιδράσει.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο τρικυμιώδες μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν λογαριάζει …Χριστό. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται στα θέματα της Βορείου Κορέας και του Ιράν, δεν αφήνει περιθώρια στην έξαλλη «φαντασία» όσων ονειρεύονται να δουν τη σύγκρουση της Ουάσιγκτον με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε, να επαναλάβω γιατί πρέπει να μην ξεχνούμε, ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες διαθέτουν απεριόριστη λαγνεία για την Τουρκία. Μερικές φορές νοιώθουμε δικαιολογημένα ότι όσο πιο πολύ βρίζει την Αμερική ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, τόσο περισσότερο τον …αγαπούν οι Αμερικανοί. Δεν δικαιολογείται καθόλου, μα καθόλου, η στάση τους όταν σε άλλες περιπτώσεις, όπου κάποιες χώρες απλά λοξοδρόμησαν, δέχθηκαν την αμερικανική οργή και το «μπούλιγκ» της υπερδύναμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον κ. Τραμπ έχουν πλέον την άνεση, διότι τους έδωσε την καλύτερη δικαιολογία ο κ. Ερντογάν με τις ύβρεις του, να του ανταποδώσουν την …τιμή. Γερουσιαστές και από τα δύο στρατόπεδα έδωσαν τη δικαιολογία που αναζητούσαν από καιρό οι επιτελείς του Λευκού Οίκου. Η απαίτησή των γερουσιαστών για να ανασταλεί -και στη συνέχεια να ακυρωθεί- η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εάν δεν συνετιστεί ο Ερντογάν, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπονόησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους γερουσιαστές για το θέμα των F-35. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι εργάζονται για την εξεύρεση του πιο σωστού κειμένου, που θα είναι και ο τελικός νόμος, για να συνδυαστεί το θέμα των F-35 και των S-400 με την απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων που έχουν εγκλειστεί στις τουρκικές φυλακές με εντολή του ίδιου του Ερντογάν, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας και του τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που δίνει το δικαίωμα στον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας να φυλακίζει ασύστολα Τούρκους πολίτες.

Το κλίμα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας είναι «πολεμικό». Περί αυτού μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Στην Αμερική συμφέρει να ηττηθεί ο Ερντογάν και να μην αντιδράσει, αλλά να αποχωρήσει αναίμακτα. Με τα σημερινά δεδομένα, η ήττα του προέδρου της Τουρκίας είναι ένα όνειρο απατηλό. Αλλά θαύματα γίνονται. Η οικονομία θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για την ήττα του. Η κατάστασή της είναι τραγική και οι επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων θα είναι καταλυτικές εάν ο Ερντογάν δεν σταματήσει την κατρακύλα της.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η αποχώρηση του Ερντογάν θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Σίγουρα θα βοηθήσει την Αμερική. Οι Κεμαλιστές έχουν το ίδιο μίσος για τους Έλληνες, όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όμως παραδοσιακά είναι φιλοαμερικανοί και φιλοδυτικοί και το πρώτο που θα επιδιώξουν θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Αμερική και το Ισραήλ.

Αν και στην πολιτική δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, διότι δεν πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα χάσει τόσο εύκολα την εξουσία. Αν πιστέψει ότι κινδυνεύει θα ακυρώσει τις εκλογές ή θα επιχειρήσει νοθεία, όπως έκανε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η Τουρκία δεν βρίσκεται πλέον σε σταυροδρόμι, αλλά και ενώπιον κυρώσεων από την Αμερική.

Εάν επιβληθούν κυρώσεις, ο Ερντογάν που έβγαλε τη χώρα αλώβητη από το Μνημόνιο του ΔΝΤ θα είναι ο πολιτικός που θα υπογράψει το αίτημα για νέο πιο καταστροφικό.

Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα επαναλάβω ότι έγραψα και σε προηγούμενο κείμενό μου: Η Αμερική λατρεύει την Τουρκία αλλά απεχθάνεται το σημερινό πρόεδρό της… Βέβαια δεν μπορεί επ’ άπειρον να ανέχεται τη συμπεριφορά του. Και ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΗΠΑ στην Τουρκία: Μην αγοράσετε τους S-400, δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τα F-35 στον Ερντογάν για λόγους εθνικής ασφάλειας: Θέτουν όρους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: