ΗΠΑ στην Τουρκία: Μην αγοράσετε τους S-400, δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ, και για το λόγο αυτό εκφράστηκαν ισχυρές διαφωνίες προς την Άγκυρα και τονίστηκε η ανάγκη ακύρωσης της αγοραπωλησίας.

Το θέμα απασχολεί έντονα τους Αμερικανούς οι οποίοι ζήτησαν από τους Τούρκους να αγοράσουν σε καλές τιμές αντιπυραυλικά συστήματα από δυτικές αγορές. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, φέρεται να του είπε ότι θα αγοράσουν και τους S-400 και άλλα συστήματα που θα προτείνουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Πομπέο φέρεται να απάντησε ότι οι S-400 δεν αρμόζουν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το θέμα τέθηκε στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με το αίτημα γερουσιαστών για ακύρωση της αγοράς και των F-35, και η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ ήταν απόλυτη ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με αυτά του ΝΑΤΟ.

  • “Υπό το ΝΑΤΟ και υπό τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, του οποίου βεβαίως η Τουρκία είναι μέλος, πρέπει να αγοράζεις, εκείνοι πρέπει να αγοράζουν, όπλα και υλικό που είναι συμβατό (διεπιχειρησιακό) με τους υπόλοιπους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, να είναι δηλαδή διεπιχειρησιακό” (Σ.Σ. το ρωσικό σύστημα S-400), τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο διάλογος της κ. Νάουερτ με τους δημοσιογράφους ακολουθεί:

Ερώτηση: Την περασμένη εβδομάδα, τρεις γερουσιαστές πρότειναν να υπάρξει μπλοκάρισμα στην πώληση μαχητικών F-35 προς την Τουρκία εξαιτίας της σύλληψης ορισμένων Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα-όροι όπως (η αγορά) του αντιαεροπορικού συστηματος S-400 από τη Ρωσία. Συμφωνείτε με την πρόταση; Θα στηρίξετε την πρόταση αυτή;

Νάουερτ: Λοιπόν, δεν σχολιάζουμε ποτέ εκκρεμή νομικά ζητήματα του Κογκρέσου, αλλά μπορώ να σας πω πως έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση από την πλευρά της Τουρκίας του συστήματος S-400. Υπό το ΝΑΤΟ και υπό τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, του οποίου βεβαίως η Τουρκία είναι μέλος, πρέπει να αγοράζεις, εκείνοι πρέπει να αγοράζουν, όπλα και υλικό που είναι συμβατό (διεπιχειρησιακό) με τους υπόλοιπους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, να είναι δηλαδή διεπιχειρησιακό (Σ.Σ. το ρωσικό σύστημα S-400). Προφανώς, όμως, έχουμε μια ισχυρή αμυντική εμπορική σχέση με την κυβέρνηση της Τουρκίας, και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σε εκείνους για κάθε είδους εκκρεμή αγορά ή οποιοδήποτε θέμα παρόμοιας φύσεως.

Ερώτηση: Ποιά είναι η αποκοπή για το εάν μια εκκρεμούσα αγορά υπάγεται σε αυτό ή όχι. Για παράδειγμα οι Τούρκοι λένε, λοιπόν, ότι είχαμε κλείσει τη συμφωνία (Σ.Σ: με τους Ρώσους) πρoτού ξεκινήσουν αυτές οι κυρώσεις (CAATSA – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Είναι σε συνέπεια αυτό με τις ΗΠΑ;

Νάουερτ: Λοιπόν, αυτό δεν έχει να κάνει με ό,τι συζητάμε τώρα, δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τις κυρώσεις (CAATSA). Οι κυρώσεις είναι ένα κομμάτι αυτού, αλλά η διεπιχειρησιακή συμβατότητα είναι κάτι το οποίο προκαλεί κυρώσεις επειδή αυτή είναι η συνθήκη του ΝΑΤΟ.

Ερώτηση: Βεβαίως, δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα για τη διεπιχειρησιακή συμβατότητα.

Νάουερτ: Ακριβώς

Ερώτηση: Επιβάλλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα για την παραβίαση των κυρώσεων (CAATSA)

Νάουερτ: Και έχουμε πολλές συζητήσεις με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο – η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που θα μπορούσα να αναφέρω επίσης, με τις οποίες συνομιλούμε για τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που έχουν υπό το καθεστώς των κυρώσεων, και τι ακριβώς διακυβεύεται εάν έρθεις σε σύγκρουση, εάν παραβιάσεις τις κυρώσεις.

Ερώτηση: Αλλά αυτή είναι μια γκρίζα ζώνη εδώ. Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν για συμφωνία που ήταν στα σκαριά…

Νάουερτ: Δεν έχω κάποια πληροφορία επ’ αυτού για εσάς. Εάν έχω κάτι από τους ανθρώπους μας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (Pol – Mil) θα δω τι μπορώ να σας δώσω ως πληροφορία. Εντάξει.

Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τα F-35 στον Ερντογάν για λόγους εθνικής ασφάλειας: Θέτουν όρους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: