Ο χρόνος για τη λύση και για τα Σκόπια τελειώνει: Συμφωνία ή αδιέξοδο είναι το δίλημμά τους…




Του Ηλία Στεφανάκου
HELLAS JOURNAL

Τρεις περίπου εβδομάδες απομένουν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι τότε όλα δείχνουν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων καταλήξουν σε συμφωνία ή σε αδιέξοδο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σήκωσε όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων, συνιστούσαν «υπομονή και ψυχραιμία».  Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν παράλληλα πως «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές μάλιστα σημείωναν πως «ορισμένοι βιάζονται (…) πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι».

Το «χαντάκι» των κυβερνητικών διαρροών δεν είναι άλλο από την αποδοχή από την πλευρά των Σκοπίων του erga omnes για τη νέα ονομασία, καθώς αυτό το θέμα θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Η Αθήνα είναι αμετακίνητη από την πρώτη στιγμή στη θέση αυτή και έχει επιβάλλει τη στάση της προς όλες τις κατευθύνσεις, εξηγώντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας προϋπόθεσης.

Ήρθε η ώρα των πρωθυπουργών, δήλωσε ο Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε ό,τι έπρεπε να γίνει

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Στην περίπτωση που βγει «λευκός καπνός» από αυτή τη συνάντηση, τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν είναι μεγαλύτερο από τρεις ή τέσσερις μήνες. Σίγουρα μέχρι το τέλος του φθινοπώρου η ηγεσία των Σκοπίων θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με τη Συμφωνία και να έχει εγκρίνει από τη Βουλή τη Συνταγματική Αναθεώρηση που σχετίζεται με αυτήν. Αφού έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες τότε η Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Μέχρι και εχθές η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι τελικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ θα αποδεχθεί μια λύση erga omnes στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, για ένα από τα τρία ονόματα που συζητούνται:

  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι διεθνείς παράγοντες που ενδιαφέρονται άμεσα για την επίλυση του ζητήματος. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Αθήνα, προς την ελληνική πλευρά δεν ασκούνται πιέσεις, αντίθετα το ενδιαφέρον των διεθνών παραγόντων -των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.– έχει εστιαστεί προς την μεριά των Σκοπίων. Άλλωστε, και σε δημόσιες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των διεθνών αυτών παραγόντων έχουν καταστήσει σαφές πως χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού, αποκλείεται η περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, αλλά και εισόδου στο ΝΑΤΟ.

Η ονομασία “Republika Severna Makedonija” συζητήθηκε και σήμερα: Όχι στο “erga omnes”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: