Νέα σύγκρουση με τον Ερντογάν για τον πάστορα του Τραμπ: Τρώει το ίδιο φαγητό με τον Γκιουλέν!




Στο δικαστήριο οδηγείται σήμερα για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Από την έκβαση αυτής της δίκης εξαρτάται η επόμενη μέρα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει. Όπως λένε οι Αμερικανοί το κατηγορητήριο είναι γελοίο και όλη η διαδικασία προσχηματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον πάστορα είναι και ένα …πιάτο φαΐ.

Το κατηγορητήριο των 62 σελίδων του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος αντιμετωπίζει πιθανή ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα Γκιουλέν, και την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, περιλαμβάνει και ένα βίντεο για ένα φαγητό. Το πιάτο αυτό σύμφωνα με το κατηγορητήριο θεωρείται δημοφιλές… μεταξύ των μελών του κινήματος.

Το Maklube όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ένα πιάτο το οποίο μαγειρεύουν μέλη της οργάνωσης σε συναντήσεις και θρησκευτικές συναθροίσεις στα κρυσφύγετα-κυψέλες της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ και PDY, υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχει βίντεο που δείχνει την κόρη του να σερβίρει το φαγητό στον Μπράνσον” .

Ο Μπράνσον, ο οποίος ζει στην Τουρκία για δύο δεκαετίες, κατηγορείται για την ένταξη στο κίνημα Γκουλεν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμερικανός πάστορας αρνείται τις ποινικές κατηγορίες. Κατηγορείται επίσης για σχέσεις με το κουρδικό κίνημα PKK.

Το ίδιο κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στις ΗΠΑ κατευθύνονται από μια οργάνωση που ονομάζεται CAMA, η οποία περιλαμβάνει μέλη του FBI και της CIA, ότι οι Μορμόνοι αποτελούν σχεδόν το 40% των μελών των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Ο Μπράνσον διεύθυνε μια μικρή χριστιανική εκκλησία στη Σμύρνη και σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εκκλησία του δεχόταν Κούρδους και ότι ο ίδιος είχε επαφή με τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, το κατηγορητήριο, επικαλείται μια σειρά επαφών μεταξύ του Μπράνσον και των υποτιθέμενων μελών του «FETÖ» και του PKK, αλλά δεν αναφέρει αν και με ποιο τρόπο βοήθησε ο πάστορας τις οργανώσεις αυτές.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ είχε δηλώσει:

  • Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως έχουν ένα άρτιο σύστημα δικαιοσύνης, η δίωξη του, όμως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι για γέλια”.

Η προφυλάκιση του Μπράνσον έχει προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που έχουν ζητήσει από την Άγκυρα την απελευθέρωση του. Επίσης 37 γερουσιαστές των ΗΠΑ και 78 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν σχετική επιστολή στον κ. Ερντογάν ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα ανταλλάξει τον Μπράνσον για τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία αποκτά λοιπόν ξεχωριστό ενδιαφέρον καθ ως γίνεται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ  για εμπάργκο όπλων προ την Τουρκία.

“Ετριξε τα δόντια” στην Τουρκία με την πρώτη ο Πομπέο: Ξανασκεφτείτε S-400 και Μπράνσον

 

Ο πάστορας Μπράνσον κρίνει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Ο Τραμπ τον θέλει πίσω τώρα…

Η τουρκική Δικαιοσύνη “πιονι” του Ερντογάν: Διέταξε συνέχιση της φυλάκισης του Μπράνσον

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: