Μόλις τέσσερα αεροπλάνα Eurofighter είναι μάχιμα: Εικόνα διάλυσης στην Γερμανική Luftwaffe




Του Νίκου Μελέτη

Την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και στις υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει ένα ακόμη δημοσίευμα που αναφέρει ότι μόνο 4 από τα 128 γερμανικά Eurofighter είναι ικανά να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel μονο μια «χούφτα» από τα Eurofighter που διαθέτει η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία είναι ικανά για επιχειρήσεις καθώς λόγω τεχνικών προβλημάτων μόλις 10 από τα 128 μαχητικά αυτού του τύπου που διαθέτει η Luftwaffe μπορούν να συμμετάσχουν σε αποστολές.

Το πρόβλημα προέκυψε από την διαρροή ψυκτικού υγρού στους αισθητήρες των πτερυγίων, που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και τον εντοπισμό εχθρικών αεροσκαφών η επίθεσης με άλλα μέσα.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η Γερμανία στο πλαίσιο της Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, είναι η ύπαρξη 82 μαχητικών έτοιμων να παρέμβουν σε καταστάσεις κρίσης.

Το θέμα όμως των αισθητήρων δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Luftwaffe, καθώς το Der Spiegel αναφέρει ακόμη ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί πύραυλοι με αποτέλεσμα μόνο 4 τελικά Eurofigher να είναι επιχειρησιακά έτοιμα ακόμη και για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε μάχη.

Ο γερμανικός Στρατός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Eurofighter χωρίς όμως να δώσει τον ακριβή αριθμό των μαχητικών που είναι ετοιμοπόλεμα, καθώς οι πληροφορίες αυτές είναι διαβαθμισμένες.

Στο σχετικό έγγραφο που είχε κατατεθεί πριν ένα χρόνο στο Κοινοβούλιο, ο Στρατός ανέφερε ότι 39 από τα 128 μαχητικά ήταν ετοιμοπόλεμα αν και όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό ο Στρατός φαίνεται να υπολογίζει σε αυτό τον αριθμό όλα τα αεροσκάφη τα οποία είναι σε θέση να πετούν και όχι εκείνα που μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις πλήρως οπλισμένα και με όλα τα σύστημα άμυνας να λειτουργούν κανονικά.

Η Γερμανίδα Υπουργός άμυνας Ursula von der Leyen ζήτησε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει πάρα μόνον 5,5 δισ. για την επόμενη τετραετία με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας να φθάνει τα 39 δισ. ευρώ (2018)

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι θα υποχρεωθεί να διακόψει τουλάχιστον δυο διεθνείς αμυντικές συμφωνίες εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού και αυτές θα είναι η σχεδιαζόμενη συμφωνία για υποβρύχια με την Νορβηγία αλλά και η προγραμματισμένη αγορά 6 αεροσκαφών μεταφοράς C130 Hercules.

Πάντως μια σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για την όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα που υπάρχει στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σκοπό την άσκηση πίεσης για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, χωρίς όμως αυτό να υποβαθμίζει το σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας της Γερμανίας ως σημαντικού πυλώνα στην στρατηγική ασφάλειας όλης της Ευρώπης, αλλά και ως βασικού συντελεστή της αποτρεπτικής ισχύος του ΝΑΤΟ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: