Οικονομία, Σκοπιανό και βία είχε το …μενού στη Βουλή με έντονο το “άρωμα των εκλογών”




Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, που ανέδυε ένα έντονο “άρωμα εκλογών” ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ευθέως τόσο η κυρία Γεννηματά, που προκάλεσε τη συζήτηση όσο και ο κύριος Μητσοτάκης ζήτησαν τη διενέργεια εκλογών, ενώ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας όπως η βία η ανομία και το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μίλησαν υπερασπίστηκαν την καθαρή έξοδο, ενώ ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία κάνοντας αντίστιξη με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οικονομία, Βία  και Σκοπιανό 

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας οτι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί “που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις”.

Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Για σας σταθερότητα σημαίνει να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυρία Γεννηματά που μίλησε στη συνέχεια επιτέθηκε στον  Πρωθυπουργό σε πολύ υψηλούς τόνους Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα σε τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρήματα.

«Περιμέναμε να μας παρουσιάσετε την πρότασή σας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα μου πείτε: έχετε και εσείς αυταπάτες; Αρκετά με τα ψέματα και τα παραμύθια. Η ελπίδα δεν ήρθε ποτέ. Η έξοδος οδηγεί σε νέο πρόγραμμα. Ο Αύγουστος οδηγεί σε έναν βαρύ χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επεχείρησε να αποδομήσει  το αφήγημα περί καθαρής εξόδου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προυποθέσεις για καθαρή έξοδο, ότι παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη και κατέληξε ζητώντας εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

«Είσαστε αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα”. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων και ειδικότερα στην ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο ‘Ίλιντεν” ζητώντας από τον κύριο Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν είναι ακόμη στο τραπέζι.

Στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας ότι η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αφανισμό η αυτοεξορία. Ιδιαίτερη αναφορά εκανε στην υπόθεση Μπουτάρη  και επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα πως με όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου καταδίκασε μονομερώς τη βία.

“Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει τη φασιστική βία, εύκολο, αλλά, να καταδικάσει και τη βία που “φορά”, αριστερή δήθεν, αμφίεση”

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα δεινά που περιμένουν τον ελληνικό λαό εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.  Απευθυνόμενος, δε, προς τα έδρανα των κυβερνητικών βουλευτών, σημείωσε:

“Θα επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα για να θωρακίσετε την ανταγωνιστικότητα διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων. Γι αυτό και πουθενά δε δεσμεύεστε για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και δε μιλάτε για τη λαϊκή φορολογική επιβάρυνση και τον ΕΝΦΙΑ.

Επικριτικός  όχι μόνο για την  Κυβέρνηση αλλά και  τη Νέα Δημοκρατια και το Κίνημα Αλλαγής ήταν ο Βασίλης Λεβέντης.

Δευτερολογίες

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις απειλές που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα προσθέτοντας

«Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

Ως προς το ονοματολογικό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως και πως το ίδιο έκανε και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκοντας την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς πως διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του αναφερόμενος στην καταδίκη, από την πλευρά του πρωθυπουργού, των απειλών του Ρουβίκωνα εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής που δέχθηκα από τον Ρουβίκωνα”

Επέμεινε στην κριτική του για την πΓΔΜ και το  Σκοπιανό επισημαίνοντας:

” Όσο για το Σκοπιανό, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Το “Μακεδονία του Ίλιντεν”, το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων. Επειδή δεν απαντήσατε όταν σας ρώτησα, εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι”.

HELLAS JOURNAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: